"Piwa nie powinni pić chorzy na cukrzycę i podagrę. Powinny go również unikać osoby cierpiące na owrzodzenie żołądka lub dwunastnicy, marskość wątroby oraz ostre, chroniczne zapalenie trzustki."
A wiecie, że słyszałam o tym, że nie powinno się pić alkoholu po jedzeniu, jak chce się schudnąć? Bo organizm zajmuje się wydaleniem toksyn z organizmu, a trawienie jedzenia schodzi na dalszy plan.
A wiecie, że słyszałam o tym, że nie powinno się pić alkoholu po jedzeniu, jak chce się schudnąć? Bo organizm zajmuje się wydaleniem toksyn z organizmu, a trawienie jedzenia schodzi na dalszy plan.
No i alkohol ma sporo kalorii, to też..........
W tych tekstach co przed chwilą czytałam, pisali, że piwo właśnie wzmaga trawienie...
"Piwo, zwłaszcza jasne, pobudza trawienie, wzmaga apetyt, ułatwia trawienie tłustych pokarmów. Stosunkowo niedawno - od mniej więcej stu lat - piwu przypisuje się całą winę za powstawanie "brzuszka piwnego", tymczasem - jak dowodzą badania - ze wszystkich napojów alkoholowych piwo ma z tyciem najmniej wspólnego. Oczywiście - wzmaga apetyt, ale to już tylko kwestia umiarkowania, tak w jedzeniu, jak w piciu... "
"Dzięki witaminom z grupy B, piwo obniża napięcie mięśniowe, pozwala odpocząć nerwom. Regeneracja psychiczna w konsekwencji ułatwia zasypianie, często więc piwo stosowane jest jako środek przy różnego rodzaju zaburzeniach snu. Te właściwości zawdzięczają piwosze humulinie i lupulinie, składnikom pochodzącym z chmielu. "
ułatwia zasypianie to prawda
a to o nerkach:
'Wpływ piwa na nerki jest już wręcz przysłowiowy, dlatego ten argument w rozmowach piwoszy z anty-piwoszami bywa nadużywany. Piwo dosłownie przepłukuje organizm, przy okazji powodując wydalanie płynnych substancji szkodliwych powstałych w wyniku przemiany materii. Teoria zbawiennego wpływu piwa na nerki sprawdza się jednak w przypadku ludzi całkowicie zdrowych, piwo działa raczej zapobiegawczo. '
a tu o włosach:
"Tymczasem piwo poprawia połysk włosów, ułatwia ich układanie, na pewno wzmacnia - tak jak stosowane wewnętrznie - wzmacnia resztę organizmu. Stosowanie piwa w pielęgnacji włosów opisują liczne "poradniki prababek", najczęściej jednak zaleca się przepłukanie włosów piwem w trakcie mycia - już po dokładnym spłukaniu szamponu. Czynność ta powtarzana regularnie dodatkowo zapobiega przetłuszczaniu się włosów, po raz kolejny za sprawą witamin z grupy B, które przeciwdziałają nadmiernemu wydzielaniu tłuszczu przez gruczoły łojowe. "
moj ojciec tez bardzo lubi piwko, ale brzucha nie ma to jest dla mnie taka 'enigma' troche bo tyle piwa pic i brzucha nie miec..
za to moj wujek ma wielki
Mój tata piwa za często nie pija, ale przed wyjazdem do Niemiec ma zawsze sadło na brzuchu, dokuczam mu zawsze i mówię, że brzucho mu sflaczało i go klepię, a te fałdki się kołyszą Ale on ciasto wcina o 10 wieczorem świeżo upieczone i potrafi przed snem wypić kawę z dwoma łyżeczkami cukru Teraz pewnie z Niemiec wróci z płaskim brzucholem, a potem sobie nadrobi miesiące głodowania, z powodu nadmiaru pracy i będzie efekt jojo
Kiedyś Wam przepiszę artykuł odnośnie włosów "Wiosna we włosach", bo tam też jest dużo fajnych porad
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum