Twój portal internetowy
    FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  StatystykiStatystyki ProfilProfil  Prywatne wiadomości  ||  Zaloguj  SklepSklep  PortalPortal
 Portal patronują Drogerie KNC 

Poprzedni temat «» Następny temat
tłuste+przesuszone
Autor Wiadomość
zulugula 

Wysłany: 2006-08-22, 00:22   tłuste+przesuszone

Witam. Proszę was o poradę dotyczącą pielęgnacji moich włosów, bo jestem w nieciekawej sytuacji: muszę myc włosy codziennie, przetłuszczają się, a codziennie stylizacja (suszenie, prostowanie) strasznie je wysuszyły. Do końca wakacji zamierzam nie prostować włosów(od czasu do czasu grzywkę), z suszenia rezygnuję. Jednak nie wiem co robić w roku szkolnym: rano po umyciu i wysuszeniu zimnym nawiewem suszarki włosy są jakieś powykręcane, co ładnie nie wygląda, bo mam włosy do ramion. nie chce jednak ich prostować zbyt często. czy możecie polecić jakieś kremy prostujące itp, nie nieszczące włosów, ewentualnie dobre, sprawdzone szampony do włosów przetłuszczających się?

*przepraszam jeżeli taki temat już istnieje, ale nie miałam czasu na przejrzenie forum, w razie czego proszę o linka z temam na pw i usunięcie postu.

Pozdrawiam i z góry dziękuję:*:)

Apsik! 

Wysłany: 2006-08-22, 09:41   

Może zrób taki myk, żeby używać szmponu do włosów MIESZANYCH? Czyli do takich, które są tłuste u nasady i suche na końcach. Nawet, jeśli u ciebie to nie do końca tak jest, to myślę że taki kosmetyk mógłby się sprawdzić.
np. Garnier Fructis

Jeśli natomiast codziennie suszysz włosy i je prostujesz, nie ma innej możliwości jak zaopatrzyć się w kosmetyki TERMOOCHRONNE - wszelkie mleczka, kremy.
np. L'oreal Proffesionel

Pyma 

Wysłany: 2006-08-22, 09:41   

Ja kiedyś używałam na taki sam problem szamponu i odżywki Teamotei z wyciągiem z winogron. Działal na przesuszenie włosów i jednocześnie łagodził nadmierne przetłuszczanie skóry głowy.

sheila 

Wysłany: 2006-08-22, 10:37   

tak jak Apsik polecam szampony do mieszanych włosków....natomiast od połowy<domyslam się,że przesuszone są końce>nakładałabym odżywki nawilżające i jakąś maskę regenerującą np WAX,lub zwykłe z drogerii,rozejrzyj się,duży wybór jest ich...
po myciu możesz uzywać jedwabiu TU jest szerzej opisany....
jesli zależy ci na włosach to daj im solidnie odpocząć od prostownicy.. :)

Paulette 

Wysłany: 2006-08-22, 10:49   

Na przesuszone włosy dobry jest też jedwab.. CHI, Biosilk.. (Bad Azz`a nie próbowałam jeszcze)

Cleo80 

Wysłany: 2006-08-22, 11:19   

Preparaty z jedwabiem są dobre na wszystko. Warto też zapytać jakiej używasz prostownicy ?? Jeśli takiej zwykłej za 15 zł, to zawsze będziesz miała przesuszone (czytaj spalone) końcówki. W taki produkt jak prostownica , szczególnie gdy używasz jej codziennie lepiej zainwestować trochę grosza. Zwróć uwagę czy ma ceramiczne nakładki i czy ma regulację temperatury.

zulugula 

Wysłany: 2006-08-22, 17:36   

ma i ceramiczne plytki, i regulacje temperatury, ale rewelacyjna nie jest ze względu na małą moc- trzeba kilka raxzy przejechać po włosach żeby były proste. no ale na razie poszła w odstawke. popytam sie w salonach fryzjerskich o ten jedwab, widze że ma tutaj powszechne uznanie:)

Agnes 

Wysłany: 2006-08-30, 21:06   

zulugula, ja mam identyczne problem z włosami jak Ty, z tą tylko różnicą, że nie używam suszarek ani prostownic...Po umyciu mam takie troche przesuszone ale nastepnego ranka są już przetłuszczone co wiązało się z nieprawdidłowym funkcjonowaniem skóry głowy. Zrobiłam jednak taki wałek, że prawie całe wakacje przetrzymywałam je i myłam dopiero co 2 dzień, a po umyciu używam Biosilka i Gliss Kura płynny jedwab :)

lea88 

Wysłany: 2006-09-16, 22:11   

Ja myje cale wlosy wlosy co 3 dni, a w pozostale dni myje tylko gore glowy (tam gdzie sa przetluszczone). Nie susze tez wlosow suszarka ani nie uzywam prostownic, lokowek. Stan wlosow faktycznie troche sie poprawil. Na pewno nie wygladaja juz jak siano. Wiekszosc szamponow do wlosow przetluszczajacych sie, neistety bardzo placze i wysusza wlosy. Ja odkrylam szampon Ziaji z Czarej Rzepy i wlosy sa super miekkie i lsniace, no i wytrzymuja 1,5- 2 dni, dzieki czemu moge je myc wieczorem dnia poprzedniego, a nie rano i tym samym uniknac suszarki (to sukces w moim przypadku). Odzywke stosuje tylko na konce, zeby nie przetluszczac wlosow (trzymam ja ok 30 min na glowie potem splukuje). Dodatkowo spryskuje wlosy plynnym Jedwabien Gliss Kur- wlosy sa naprawde duzo gladsze i nie wygladaja juz jak szopa.

outsiderka 

Wysłany: 2006-09-17, 10:00   

ja myję co 2 dni, bo mi się przetłuszczają, a nienawidzę tego :/ najlepsze to jest jak niektóre kobiety/dziewczyny chodzą z przetłuszczonymi włosami :/

anecia 

Wysłany: 2006-09-17, 16:59   

mi sie nie dobrze robi jak widze kogos z przetluszczonymi wlosami :lol: -bez urazy
mi sie coraz mniej przetluszczaja sama nie wiem dlaczego co 4 dni myje a kiedys co 2 dni myłam wiec narazie moja skora na głowie sie uspokoiła :lol:

Agnes 

Wysłany: 2006-09-17, 17:32   

Ja bede musiała przy następnej okazji powrócić do czarnej rzepy, tylko jak już to wolałabym coś z apteki a nie z drogerii. Jak ma być zdrowo to zdrowo dla włosów, już bez zbędnej chemii. Tylko jeden minus, że rzepa śmierdzi :lol:

E, no mnie sie czasem zdarzy wyskoczyć na zakupy do sklepu z włosami "drugiej świeżości" ale chyba nie na tyle, żeby przyprawiać kogoś o obrzydzenie :lol: Ale fakt, są tacy agenci i agentki, które idą miedzy ludzi z takim smalcem na głowie, że żal patrzeć :roll:

outsiderka 

Wysłany: 2006-09-18, 07:55   

anecia napisał/a:
mi sie nie dobrze robi jak widze kogos z przetluszczonymi wlosami -bez urazy
mi sie coraz mniej przetluszczaja sama nie wiem dlaczego co 4 dni myje a kiedys co 2 dni myłam wiec narazie moja skora na głowie sie uspokoiła

a ja miałam taką dziewczynę w klasie, która miała tak tłuste włosy, że możnaby robić jej dredy, bo miała takie pasma pozlepiane :/ bleeeh... ona lustra nie ma w domu? :-/

Scully 

Wysłany: 2006-09-18, 10:22   

ja też zeszłam z myciem z trzech dni do dwóch i zła jestem. Bo choć nie mam tłustych włosów, skóra głowy zaczyna mnie już swędzieć, boleć i wołać o mycie, do tego włosy mi lecą. Zastanawiające, tym bardziej, że na dole mam suchelce.

ale polecam radzenie sobie w ten sposób: przy głowie myjesz tym do przetłuszczonych, na dole do suchych. Odrobina wprawy i nie zajmuje dużo czasu.

k81_81 

Wysłany: 2006-09-18, 16:19   

Moje wlosy tez po trzech dniach, juz sa jak smalec...bym musiala myc co dwa dni ale jakos niemam checi :?

zulugula 

Wysłany: 2006-09-18, 20:27   

kupiłam jedwab, i pożegnałam na jakiś czas problem suchych włosów:) nie tylko odzyskały blask ale tez prostsze sie zrobiły i prostownicy używam sporadycznie do grzywki która nigdy nie układa sie tak jak chcę. no więc teraz pora zrobić coś z przetłuszczaniem się. jak na razie to używam fructis fresh, ale rewelacyjny to nie jest. trza będzie wypróbować czarną rzepe, bo zmęczyło mnie wstawanie o 6.

outsiderka 

Wysłany: 2006-09-19, 06:57   

k81_81 napisał/a:
Moje wlosy tez po trzech dniach, juz sa jak smalec...bym musiala myc co dwa dni ale jakos niemam checi

ech, a ja muszę, bo inaczej jestem chora, po prostu jakaś mania :P

Scully 

Wysłany: 2006-09-19, 08:20   

Słyszałam, że składniki biosilka stosowane za często wysuszają włosy jeszcze bardziej, więc uważam. Niestety nie znam składu tego preparatu, wiec nie mogę nic udowodnić.

Reichea 

Wysłany: 2006-09-19, 11:49   

Ja myję codziennie, bo jakbym je przetrzymala 2 dni to są po prostu makabryczne.

Agnes 

Wysłany: 2006-09-19, 14:07   

Dlatego ja sobie zawsze chciałam dredy walnąć i nie byłoby takiego problemu, ale cóż, kiedyś nie wiedziałam, że z takich włosów jak moje nie da sie ich zrobić :567:

Odpowiedz do tematu