Twój portal internetowy
    FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  StatystykiStatystyki ProfilProfil  Prywatne wiadomości  ||  Zaloguj  SklepSklep  PortalPortal
 Portal patronują Drogerie KNC 

Poprzedni temat «» Następny temat
Zwrot kosmetyków

Czy powinno się zwracać lub wymieniać kosmetyki w sklepach
Tak
11%
 11%  [ 1 ]
Nie
11%
 11%  [ 1 ]
Tylko gdy kosmetyk ma wadę fabryczną i nie jest dalej odsprzedawany
77%
 77%  [ 7 ]
Głosowań: 9
Wszystkich Głosów: 9

Autor Wiadomość
Aga BJ 

Wysłany: 2005-01-28, 20:56   

to nie takie proste...jak sama dokonujesz niewłaściwego wybou,albo nie znasz dobrze swoich potrzeb?
Napisałam,że kiedyś kilka razy zdarzyło mi się kupić niewłaściwy kosmetyk,ale to kiedyś.Co też wcale nie oznacza,ze ten produkt był zły,po prostu nie trafił w moje potrzeby :grin: za to mojej siostrze przypasował bardzo.Czytając składy mam tę pewność,że właśnie to zawiera dany produkt,bo zwykle kupuję w zaufanej i sprawdzonej firmie.Bardzo rzadko decyduję sie na jakąś nowość i nie mam raczej problemu z źle dobranym kosmetykiem pielęgnacyjnym.Ważną rolę grają też bezpłatne próbki-staram się zawsze przetestować wcześniej kosmetyk,zwłaszcza pod kątem uczuleń(to moja zmora).
Mam nadzieję i życzę Tobie,że wkrótce znajdziesz odpowiednie specyfiki,które Ci pomogą i nie rozczarują.
pzdr

Animka 

Wysłany: 2005-01-29, 11:14   

Bezpłatne próbki mogłyby rozwiązać problem, ale niestety nie każda firma je oferuje, tylko nieliczne, wtedy mogłybyśmy sprawdzić i dokonać właściwego dla nas zakupu.
A to, że każda firma będzie oferować coś takiego, raczej tak nie będzie.

Aga BJ 

Wysłany: 2005-01-29, 11:27   

niestety :( ale bądźmy dobrej mysli...Jest coraz większa konkurencja na rynku kosmetycznym i firmy niedługo obudzą się i stwierdzą,ze muszą powalczyć bardziej o każdego klienta...ja na razie testuję tylko dostępne produty w próbkach i po sprawdzeniu tylko te kupuję.

Animka 

Wysłany: 2005-01-29, 11:37   

Fajnie, że można sprawdzić, ale, niestey, jeszcze wszyscy nie prowadzą tego.
A szkoda, bo jest wiele fajnych firm.

Aga BJ 

Wysłany: 2005-01-29, 11:44   

fakt,wiele jest firm,które mają ciekawy asortyment-ale które omijam szerokim łukiem,bo nie posiadają próbek a ja nie wierzę w napisy :-|

Animka 

Wysłany: 2005-01-30, 11:53   

Ale nawet jeśli jakaś firma prowadzi próbki, to niektórzy sprzedawcy nie są chętni do dawania ich swoim klientom.

Aga BJ 

Wysłany: 2005-01-30, 11:58   

niektórzy??Bądźmy szczere :evil: -w większości drogerii czy sklepów komstycznych ,na pytanie o próbki patrzą na nas jak na kosmitów lub wyłudzaczy.Dlatego ja wciąż piszę maile do firm z prośbą o interesjące mnie próbki lub szukam ich w necie.

WS 

Wysłany: 2005-01-30, 12:30   

Kochane :) Mam pytanie ? W jaki sposób sprzedawcy mają dawać próbki ? czy każdemu który przyjdzie do sklepu?
Każdemu kupującemu?
Temu kto zapyta i poprosi
no i w jaki sposób to dawać ? chodzi mi o to czy dawać to nie mówiąc o tym np. do reklamówki czy też zaznaczając dawanie próbek
no i ostatnie pytanie po ile próbek dawać:) ??

Shameeka 

Wysłany: 2005-01-30, 12:45   

Ja raz jak zaopatrzyłam się w kosmetyki na większą sumę w drogerii, to znajoma właścicielka powiedziała, że dostała dużo próbek, już nie pamiętam, ale chyba to były peelingi do twarzy i dała mi i koleżankom, chociaż one nic nie kupowały :D Miła kobieta :grin: Ale tak ogólnie to często sprzedawcy dają próbki, jak się kupuje dużo kosmetyków, albo za dużą kaskę :)

[ Dodano: 2005-01-30, 12:47 ]
No, i najczęściej coś tam mówią jak je dają.

Aga BJ 

Wysłany: 2005-01-30, 13:09   

Shameeka ->widocznie w sklepach,w których ja kupuję kosmetyki ,tak nie ma.Ani razu nie dostałam próbki w sklepie-NIGDY!!!Ani gdy prosiłam,ani przy okazji wielkich zakupów(a tylko takie robię :wink: )

Shameeka 

Wysłany: 2005-01-30, 14:01   

No bo nie we wszystkich dają. :cry:

Aga BJ 

Wysłany: 2005-01-30, 14:46   

no niestety :( Ja w żadnym sklepie nie dostałam;czy w małej drogerii czy też w większej perfumerii :evil:

WS 

Wysłany: 2005-01-30, 16:22   

:( a moje pytania nadal bez odpowiedzi

adriana7 

Wysłany: 2005-01-30, 17:05   

Ja myslę, że takim miłym gestem byłoby dołączanie do zakupów, gdzies dyskretnie do reklamówki czy tam czegoś w co są pakowane są kupione kosmetyki , próbek. Nie wiem w jakiej ilości, może ze 2,3 sztuki. A może w zalezoności od wielkości zakupów, jak małe, skromniejsze zakupy - to może 1-2 sztuki,a jak większe, ze większą kwotę to może więcej, lub jakies lepsze próbki.
Np u mnie w Rossmannie, zeby dostać próbkę nowego kremu trzeba kupić inny krem z tej samej serii za mniej więcej 40 zł. :roll: W innych sklepach trzeba się prosić, aby łaskawie ktoś coś dał. Kiedyś zapytałam kobietę w aptece o jakąs próbkę kremu to myslałam, że mnie baba zabije wzrokiem i coś tam zaczęłą mruczeć podd nosem. Więc równie milutko podziękowałam i wyszłam. Za to w innej aptece kobieta się naszukała, ale nie było tego chciałam, ale dała co innego za to.
Też czasem wysyłam prośby o próbki i dzięki temu nie kupiłam drogiego kremu, który chciałam, bo okazał się dal mnie nieodpowiedni. Kiedyś, przyznaję, ogarnęła mnie mania próbkowa, i pisłam duzo, ale nie do wszystkich i żeby obojętnie co przysłali, tylko zaznaczałam co mnie interesuje, itd. I przysyłali,dzieki temu zaoszczędziłam i wynalazłam kilka ciekawych kosmetyków.

Aga BJ 

Wysłany: 2005-01-30, 18:02   

WS przepraszam ,że nie odpowiedziałam.Umknęło mi :wink:
Ja uważam,że próbki powinny być dołączane do zakupów,zwłaszcza tych większych.Warto zapytać też klientkę,czego potrzebuje czy też co chciałaby wypróbować...

WS 

Wysłany: 2005-01-31, 00:52   

Nie ma za co przepraszać rozumiem Cię że jak nigdy nie uraczono Cię w sklepach ani jedną próbką to możesz być tym zbulwersowana. Trochę nie rozumiem dlaczego tak się dzieje że jak dużo kupujesz to nie dostajesz próbekjakoś to do mnie nie dociera . Fakt faktem firmy nie raczą sklepów dużymi ilościami próbek ale od jakiegoś czasu pewna część firm dba o to aby te próbki były .tak mi przyszło do głowy aby wymienić firmy które dbają o to :) są to nasze firmy 1 miejsce firma DAX . drugie Oceanic małe ilości ale systematycznie trzecie kolastyna Czwarte Bielenda, piąte Loreal I Garnier ale tylko próbki w zestawach i małe ilości no i na tym się kończy szał próbkowy. Firma Eris wstyd nie ma próbek robią próbki wielkie w ilości pięć sztuk na sklep no to chyba za mało aby dać jakiemuś klientowi :) Muszę wspomnieć także o próbkach zapachowych o które dba jedynie Firma Cosmopolitan i są przy każdej dostawie . Znowu minus dla Firmy Coty która nawet przy nowościach nie raczy przyciągnąć klienta próbkami .

Aga BJ 

Wysłany: 2005-01-31, 09:47   

wiesz,ja sądze,że wina nie leż tylko i wyłącznie po stronie firm,tylko sprzedawczyń.Większość po prostu próbki bierze dla siebie lub daje znajomym.Np. popatrz na wypowiedź Shameeki(skarbie,absolutnie nic do Ciebie nie mam i nie odczytaj moich słów jako ataku na siebie-broń Boże):" ...znajoma właścicielka powiedziała, że dostała dużo próbek, już nie pamiętam, ale chyba to były peelingi do twarzy i dała mi i koleżankom, chociaż one nic nie kupowały ..."Czy właścicielka dałaby te próbki,gdyby jej nie znała?No i fakt,że dała też też jej koleżankom,które nic nie kupiły...czyli dla innych klientek pewnie już nic nie zostało.
Może się mylę,ale tak właśnie robią sprzedawczynie w sklepach,gdzie ja kupuję :evil:

Shameeka 

Wysłany: 2005-01-31, 14:52   

No, prawdopodobnie dałaby również i innym klientkom, bo w tej drogerii to akurat często dawane są próbki, ale fakt, że moim koleżankom 'nie kupującym' też dała próbki, to rzeczywiście, chyba przez znajomość. Na pewno też się zdarza, że próbki biorą dla siebie lub znajomych. :? Ale raczej w tej drogerii tak nie ma :)

[ Dodano: 2005-01-31, 14:54 ]
PS. Aguś, nie uznałam tego za atak :) Tylko za wyjaśnienie czegoś podając mój pzykład :)

Aga BJ 

Wysłany: 2005-01-31, 16:52   

Shameeka :588: ufff-bo teraz nigdy nie wiadomo jak inni mogą zareagować :wink:

nataliaada 

Wysłany: 2005-01-31, 17:38   

WS napisał/a:
Kochane :) Mam pytanie ? W jaki sposób sprzedawcy mają dawać próbki ? czy każdemu który przyjdzie do sklepu?
Każdemu kupującemu?
Temu kto zapyta i poprosi
no i w jaki sposób to dawać ? chodzi mi o to czy dawać to nie mówiąc o tym np. do reklamówki czy też zaznaczając dawanie próbek
no i ostatnie pytanie po ile próbek dawać:) ??

Niedaleko mnie jest mała drogeria i zarazem sklep z ubraniami i biżuterią( takie małe 3w1).
I kiedyś pamiętam ,że poszłam tam z mamą i ona kupiła koszulę męską na prezent, i ja widziałam jak pani sklepowa ;) wrzuca do torebki jakąś próbkę , oczywiście nic nie mówiła ,że daje itd , po prostu dała. Ja ją później oczywiście zwędziłam mamie. :D
Tam sprzedaje taka młoda dziewczyna dość i ona się" zna " z moją mamą, w sensie takim ,że mówią sobie "dzień dobry", mama tam dość często chodzi i kupuje, ta pani nawet da do domu np. spodnie dla mnie do przymierzenia , bo mieszkamy blisko, tak chyba nam "ufa" i uważa np. mamę za stałą klientkę.

Ja osobiście nigdy (przynajmniej nie przypominam sobie) nie dostałam w drogerii czy aptece próbek, ale to może dlatego ,że praktycznie nie kupuję w drogeriach :roll: , a jeśli już to bardzo rzadko. Za to mojej mamie przy okazji jakichś kosmetycznych zakupów zdarzyło się dostać próbki i to nawet z 5 czy 6, ale nie wiem co wtedy kupowała ,za ile itd.

Zresztą inaczej się patrzy na 40 latki a inaczej na nastolatki kupujące i co innego dać próbki tej pierwszej a tej drugiej, tak mi się przynajmniej wydaje.

A prosić o próbki nikogo nie prosiłam i nie mam zamiaru, bo bym się wstydziła jakoś. :oops: Próbki moje pochodzą z gazet , po mamie , z esentii i z jakiejś promocji ze strony kosmetycznej.

P.S. Przypomniało mi się ,że kiedyś jedna dziewczyna pisała ,ze widziała w drogerii na ladzie pudełko z próbkami, pod spodem cena za szt/1 zł , a na próbce wydrukowane "PRÓBKA BEZPŁATNA" :lol: Skandal....

Odpowiedz do tematu