Witajcie:>
Mam pewien problem... Z natury jestem blondynką o jasnej karnacji, przy opalaniu wyskakują mi piegi na nosie i policzkach... strasznie chciałabym się ich pozbyć. Czy któraś z Was ma ten sam problem? Może znacie kosmetyki, które by je wybieliły? Ja osobiście trochę się boję takich kosmetyków... Wydaje mi się,że będę mieć jakieś białe plamy na twarzy :|
Słyszałam też, że ogórek i cytryna mogą ''pomóc'' je usunąć..
w necie znalazlam kilka takich domowych specyfikow
Maseczka z nagietka - suszone płatki lub koszyczki kwiatowe zalej gorącą wodą. Ziołową papkę nałóż na miejsca pokryte piegami i trzymaj 20 minut. Potem zmyj letnią wodą.
Nalewka nagietkowa - powstaje przez zalanie ziół czystą wódką. Kto nie umie zrobić jej w domu, może nabyć w aptece tinctura calendulae - właśnie taką nalewkę. Przed użyciem należy ją rozcieńczyć w proporcji: łyżeczka nalewki na 4 łyżki letniej przegotowanej wody. Służy do przemywania skóry.
Maseczka z mąki ziemniaczanej - działa wybielająco, jeśli mąkę zmieszasz z 3-procentową wodą utlenioną. Pozostaw ją na skórze do momentu, gdy zastygnie i zacznie się kruszyć. Po zmyciu nałóż na twarz dość tłusty krem.
Maseczka z niedojrzałych porzeczek - rozgnieć owoce na papkę, dodaj łyżeczkę miodu. Maskę trzymaj na skórze 20 minut.
Maska wybielająca do piegów
3 łyżki mąki ziemniaczanej zmieszać z 1 łyżką soku z cytryny i 1 łyżką maślanki. Nałożyć na twarz , a gdy maska zaschnie zmyć ją letnią wodą i użyć toniku.
To zależy jakie, moja koleżanka ma obsypaną lewą część twarzy ciemnymi brązowymi plamami. To zupełnie coś innego niż kilka bladych piegów na nosku, które faktycznie dodają uroku
_________________ Zaakceptuj siebie, a potem resztę świata.
Jak byłam młodsza to tez strasznie cierpiałam z powodu moich piegów. teraz już się do nich przyzwyczaiłam, można powiedziec, że nawet je polubiłam . Zresztą teraz mam tak, że zimą są prawie niewidoczne( z wiekiem zaczęły mi blednąć i teraz nawet latem juz nie mam ich tyle co jako dzieciak ) .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum