Twój portal internetowy
    FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  StatystykiStatystyki ProfilProfil  Prywatne wiadomości  ||  Zaloguj  SklepSklep  PortalPortal
 Portal patronują Drogerie KNC 

Poprzedni temat «» Następny temat
Coś do przegryzania (musli)?
Autor Wiadomość
Mazgajka 

Wysłany: 2009-05-08, 09:46   Coś do przegryzania (musli)?

Co myslicie o musli jako o zdrowej niskokalorycznej przekąsce?
Lubicie? Jakie polecacie? Fitellę?

Cleo80 

Wysłany: 2009-05-08, 10:15   Re: Coś do przegryzania (musli)?

Mazgajka napisał/a:
Ja polecam musli robione własnoręcznie :) Tylko czy ono takie niskokaloryczne jest ?? Wątpię ;)

bejbe 

Wysłany: 2009-05-08, 10:18   

Nie,nie polecam musli wskazanego wyżej,gdyż jest zdecydowanie przereklamowane.

Cleo80 

Wysłany: 2009-05-08, 10:56   

Najlepiej i najtaniej zrobić samemu. Cóż to za filozofia zmieszać płatki owsiane , kukurydziane , pszenne ,rodzynki, słonecznik, siemię lniane, orzechy , płatki migdałów, kokos, posiekaną czekoladę, suszone owoce (morele, śliwki, żurawinę, banany, ananas.itd...)
Dla niedbających o linię polecam coś w stylu granoli. Mieszamy różne płatki z migdałami , kokosem , orzechami. Osobno mieszamy szklankę miodu z 1/2 szklanki oleju(jest to ilość na dosyć sporą ilość płatków np. paczkę płatków owianych i pół dużej paczki kukurydzianych) i wylewamy to na płatki . Mieszamy dokładnie, żeby wszystkie płatki były upaćkane w tym miodzie. Wykładamy na formę do pieczenia (ja daję na spód papier do pieczenia) i wkładamy do piekarnika. Mieszamy co jakiś czas, gdy się przyrumienią to są gotowe. Uwaga !!! płatki po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, kruche zrobią się dopiero gdy będą zimne. Wtedy dorzucamy dodatki j.w. Pyyyyyyychhhhhhaaaaa

Kinna 

Wysłany: 2009-05-08, 13:58   

ja tam zawsze biore 4 duze marchewki i kroje je w kostke albo plasterki i żre :D

Cleo80 

Wysłany: 2009-05-08, 14:12   

Kinna napisał/a:
ja tam zawsze biore 4 duze marchewki i kroje je w kostke albo plasterki i żre :D
Mnie po takiej przekąsce potem szczęka boli ;)

outsiderka 

Wysłany: 2009-05-08, 16:08   

Mazgajka napisał/a:
o zdrowej niskokalorycznej przekąsce?

Zdrowe to to jest, ale na pewno nie niskokaloryczne. Nadaje się raczej jako śniadanie, bo to bomba węglowodanowa.

adriana7 

Wysłany: 2009-05-08, 22:20   Re: Coś do przegryzania (musli)?

Mazgajka napisał/a:

co Wy macie z tą fitellą ? Juz którys post o tym, a nie mozna samemu zrobic, albo kupić jogurt z muesli ?

ewka71 

Wysłany: 2009-05-09, 10:33   

A ja uwielbiam fitellę :D i nie chciałoby mi się samej robić :/ ale raczej nie jest niskokaloryczna, bo daję ją właśnie wtedy do jogurtu, kiedy chcę zjeść szybkie i pożywne śniadanie.

Cleo80 

Wysłany: 2009-05-09, 10:43   

ewka71 napisał/a:
ale raczej nie jest niskokaloryczna, bo daję ją właśnie wtedy do jogurtu,

Jogurt ma na pewno mniej kalorii niż samo musli ;) Płatki owsiane czy kukurydziane to ok. 380kcal w 100g do tego jakieś suszone owoce to ok. 300 kcal . Jogurt naturalny to tylko 60 kcal , owocowy ok. 100 (100ml). Tak więc miseczka musli z jogurtem naturalnym to co najmniej 400-500 kcal. Mam tu na myśli taką ilość , którą można się najeść. Dla mnie taka saszetka Fitelli to zdecydowanie za mało :/

lea88 

Wysłany: 2009-05-09, 10:58   

Cleo80 napisał/a:
Dla mnie taka saszetka Fitelli to zdecydowanie za mało

No co ty?? ja ja jem na 2-3 razy (co prawda dodaje do neij odrobine zwyklych platkow kukurydzianych, bo nie potrafie jesc takiego "mialu" z mlekiem), al enie wyobrazam sobie np. zjedzenia jej na raz. Ogolnie nie widze rewelacji. Super musli jest w Lidlu w kartonowych paczkach, niestety nie tanie. Ogolnie najbardziej jednak lubie Granole Sante, ktora nie jest taka droga i bardzo smaczna.
Podobne do granoli platki podobno sa do kupienia w Marksie & Spencerze..Moja kolezanka mi je polecala. Podobno kosztuja ok 7 zl, a paczka jest duza. Ale jakos dziwnie kupowac platki ze sklepu z ciuchami :P

Cleo80 

Wysłany: 2009-05-09, 11:04   

lea88 napisał/a:
No co ty?? ja ja jem na 2-3 razy

To może o różnych saszetkach mówimy :/ Gdy wysypałam jej zawartość do miseczki , w której zwykle jem płatki to zajęła mi ona 1/3 miseczki :/ Tak więc , żeby się najeść musiałabym zjeść 2 opakowania (cała miseczka to trochę za dużo nawet dla mnie). Miseczka nie jest wielka , bo nawet moja 6 letnia córka potrafi zjeść prawie całą taką miskę płatków kukurydzianych z mlekiem.
A co do Lidlowych musli to ja wolę takie w dużym worku (z bananami , rodzynkami i innymi badziewiami ) :D

lea88 

Wysłany: 2009-05-09, 13:19   

Cleo80 napisał/a:
(z bananami , rodzynkami i innymi badziewiami )

ja nie lubie owocow w musli, bo sa dla mnei za slodki:/. Chyba ze Granole, to inna sprawa.

Cleo80 napisał/a:
To może o różnych saszetkach mówimy Gdy wysypałam jej zawartość do miseczki , w której zwykle jem płatki to zajęła mi ona 1/3 miseczki

Hmm.. wydaje mi sie ze sa tylko jedne. Jak sie wsypie cale to pewnie faktycznie jest tylko dno miski jest pokryte. Dlatego wlasnie dodaje platki, zeby to mialo jakas bardziej konkretna konsestencje, a tylko skladalo sie z opadajacych na dno fusow. Miske mam pojemnosci jak mniejszy talerz do zupy.
A platkow to potrafie nasypac prawie cala miche :P Ale to co innego niz musli.

outsiderka 

Wysłany: 2009-05-09, 13:28   

ewka71 napisał/a:
A ja uwielbiam fitellę :D i nie chciałoby mi się samej robić :/

Moja mama mi kupuje wielkie musli w Tesco i mam spokój na kilka miesięcy :D
Też by mi się nie chciało robić samej musli- za dużo roboty, szkoda czasu :P

Cleo80 

Wysłany: 2009-05-09, 13:30   

outsiderka napisał/a:
Też by mi się nie chciało robić samej musli- za dużo roboty, szkoda czasu :P
Leniwe dziewuchy ;) Straszny to wysiłek wrzucić kilka składników do pojemnika i zamieszać :P

outsiderka 

Wysłany: 2009-05-09, 13:35   

Cytat:
Leniwe dziewuchy ;) Straszny to wysiłek wrzucić kilka składników do pojemnika i zamieszać :P

Hehe :P Po co się będę wysilać, skoro mogę iść do sklepu i mam gotowe. Ja mam alergię na wszystko, co związane z przygotowywaniem jedzenia. Naprawde. Jak ktos mi nie ugotuje, to sobie sama nic nie zrobie i chodze glodna.

Cleo80 

Wysłany: 2009-05-09, 13:48   

outsiderka napisał/a:
Cytat:

Hehe :P Po co się będę wysilać, skoro mogę iść do sklepu i mam gotowe. Ja mam alergię na wszystko, co związane z przygotowywaniem jedzenia. Naprawde. Jak ktos mi nie ugotuje, to sobie sama nic nie zrobie i chodze glodna.
No to nie masz innego wyjścia jak znaleźć sobie męża kucharza , albo zginiesz z głodu ;)

outsiderka 

Wysłany: 2009-05-09, 13:50   

Cleo80 napisał/a:
No to nie masz innego wyjścia jak znaleźć sobie męża kucharza , albo zginiesz z głodu ;)

No :D NAwet nie musi być kucharzem, byle by umiał gotować. Ja wybredna nie jestem, zjem co ugotuje :P

Reichea 

Wysłany: 2009-05-10, 22:11   

outsiderka napisał/a:
Cytat:

Outsi, mam tak samo, jak mogę coś kupić to po kiego grzyba mam to robić sama :) Kuchenka służy mi do odgrzewania żarcia od mamy, robienia jajecznicy i ewentualnie do pizzy i frytek, oczywiście mrożonych :D

Cleo80 

Wysłany: 2009-05-11, 06:51   

A ja mam wręcz odwrotnie. Uwielbiam sama sobie wszystko przygotowywać. Nawet pieczywo ostatnio sama piekę, robię sałatki w słoikach do obiadu itd. Mam satysfakcję z tego, że udało mi się samej zrobić coś smacznego (smaczniejszego niż ze sklepu) a do tego wiem co jem, no i przy okazji parę groszy się oszczędzi :D

Odpowiedz do tematu