Twój portal internetowy
    FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  StatystykiStatystyki ProfilProfil  Prywatne wiadomości  ||  Zaloguj  SklepSklep  PortalPortal
 Portal patronują Drogerie KNC 

Poprzedni temat «» Następny temat
Eutanazja
Autor Wiadomość
bejbe 

Wysłany: 2009-03-03, 00:31   Eutanazja

Eutanazja jest różnie definiowana i jest kilka jej rodzajów. Jest to generalnie rzecz ujmując zabójstwo z litości. Niektóre definicje precyzują,że dotyczy to tylko osób nieuleczalnie chorych,cierpiących z powodu niewyobrażalnego bólu, chorych w stanach terminalnych(czyli bliskich śmierci). Większość mówi o dobrowolności wyboru śmierci.

Dziś aż w dwóch programach, "Teraz My" i "Tomasz Lis na żywo" była mowa o eutanazji. Spór o eutanazję toczy się na całym świecie,w Polsce także - ostatnio za sprawą śmierci Włoszki Eulany,a także za sprawą p. Jackowskiej,która od 24 lat opiekuje się swoim synem,który wskutek choroby zapadł w ni9eodwracalną śpiączkę. Nie m szans na obudzenie, gdyż jego mózg praktycznie nie istnieje. Ta kobieta od 24 lat robi przy nim wszystko.

Jako,że piszę pracę licencjacką z prawa karnego właśnie o eutanazji, jestem ciekawa waszych sądów na ten temat. Póki co przeczytałam kilka książek, które wskazują,że legalizacja eutanazji otwiera furtkę do ogromnych nadużyć i że niewiele potrzeba,żeby historia zatoczyła koło i doszło do kolejnych akcji T4, czyli pozbywania się ludzi niewartych życia. W Polsce eutanazja jest oczywiście nielegalna. Jest przestępstwem przeciwko życiu i zdrowiu, typem zabójstwa uprzywilejowanego. Czyn ten jest zagrożony karą pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat. By było to zabójstwo eutanatyczne,a nie zwykłe zabójstwo, muszą być spełnione dwie przesłanki: musi być ono dokonane na żądanie i pod wpływem współczucia. Jako,że jest to uprzywilejowany typ zabójstwa, sąd może nadzwyczajnie złagodzić karę albo w ogóle jej nie wymierzyć, więc teoretycznie można nie ponieść żadnej fizycznej kary za taki czyn.

Czy Waszym zdaniem eutanazja w ogóle powinna być w Polsce legalna? I dlaczego tak,dlaczego nie?

Poison86 

Wysłany: 2009-03-03, 01:27   

eutanazja NIE powinna być legalna wtedy to balabym sie kogokolwiek z rodziny w szpitalu umiesic :P a w Polscie to juz wiadomo slużba zdrowia zostawia wiele do życzenia ale POWINNO sie zezwalać w niktorych przypadkach na nią ( nie wiem czy by nie bylo dobrze gdyby kazdy przypadek np sąd decydowal po zasiegnieciu opini lekarzy rodziny czy tez zgody pacjenta jesli jest w stanie)

adriana7 

Wysłany: 2009-03-03, 12:07   

Powinna byc legalna. Nie wiem, co gorsze - patrzenie jak męczy się ktoś bliski (o ile cokolwiek czuje) czy swiadomośc, że nie zyje, a jest wolny od cierpienia. Niestety miałam tą wątpliwą przyjemośc być na OIOMie, i to nie raz, widzieć ludzi, którzy jak roslinki leżą, a funkcje zyciowe są podtrzymywane przez aparature. To nie jest życie ani dla tego kogoś, ani dla bliskich tej osoby. W takich przypadkach po wyrażeniu opinii przez biegłych, osoba powinna być poddana eutanazji.

bejbe 

Wysłany: 2009-03-03, 13:49   

Poison86 napisał/a:
ale POWINNO sie zezwalać w niktorych przypadkach na nią

Wtedy obywatele nie byliby równi wobec prawa, bo jednym by się zezwalało,a drugim nie, a to godzi w prawo do samostanowienia o swoim życiu.

adriana7 napisał/a:
To nie jest życie ani dla tego kogoś

Tego tak naprawdę nigdy do końca nie wiadomo, bo każdy jakoś i wartość swojego życia mierzy swoją własną miarą. Może taka osoba czuje, słyszy co się do niej mówi. Może woli żyć tak niż nie żyć wcale. To nam się wydaje,że to nie jest życie, ale nie możemy decydować za kogoś. Takie przypadki,kiedy chory sam nie może wyrazić swojej woli są bardzo kontrowersyjne, bo nigdy nie ma 100% pewności, że taki chory życzy sobie śmierci. Wiadomo,że rodzinie,która np. 20 lat opiekuje się chorym w stanie wegetatywnym, nie jest łatwo i że pomimo całej miłości, pragną śmierci tej osoby,bo już sami nie dają rady z opieką i patrzeniem, jak ich bliski jest żywym trupem. Tutaj można przyznać im rację, bo to naprawdę ogromny ciężar i poświęcenie, ale nigdy nie wiadomo,że wola rodziny jest wolą chorego. Wielu autorów książek o eutanazji twierdzi,że w większości przypadków dobrowolnej eutanazji(czyli na prośbę chorego), mniej lub bardziej świadomy nacisk na chorego wywiera rodzina. Jednym z opisanych przypadków jest przypadek,kiedy(dzieje się to w Holandii w latach 90tych) rodzina przez wyjazdem w dłuższą podróż prosi o eutanazję chorej babci, bo chcą przed wyjazdem "uporządkować sprawy rodzinne".

Pati:D 

Wysłany: 2009-03-03, 19:37   

Poison86 napisał/a:
eutanazja NIE powinna być legalna wtedy to balabym sie kogokolwiek z rodziny w szpitalu umiesic :P

Przecież nikt nie zabije nikogo z Twojej rodziny, nawet jeśli eutanazja będzie kiedyś legalna... :shock: :shock:

Powinna być legalna

MałaMi 

Wysłany: 2009-03-03, 20:26   

czytalam niedawno przypadek faceta który obudzil się jakoś parę minut przed odlączenie aparatury -ale to chyba jakiś wyjatek,bo odzyskał przytomność i już nie był warzywem. wg mnie to troche nierealne. ogólnie mam zdania mieszane,bo wiadomo że to na pewno ciężko tak pozbawiać kogoś życia ale z 2 strony przez 20 lat być warzywem też nieciekawie.no i wspólczuję tym rodzinom co muszą się zajmować,moja ciocia ma córkę co nie mówi i jeździ na wózku inwalidzkim( w ciazy ją kot zadrapal czy coś w tym stylu)- od jakis 20-paru lat codzienne mycie,karmienie,ubieranie.a mimo to jest pogodną osobą,podziwiam ją.

ewka71 

Wysłany: 2009-03-03, 21:03   

powinna byc legalna. wg mnie.
jak pokazywali ta matke co sie tym synem przez tyle lat opeikuje, to pokazali jakiegos tam ksiedza,a on z tekstem "glos tej kobiety to glos slabosci" czy cos w tym stylu. ja pier*ole co taki moze wiedziec o takim zyciu, jak nie mial dzieci, opiekowac sie nikim nie musi, ma gosposie na plebanii i zbiera sobie na tace (oni chyba jakas kase od panstwa dostaja?). jak mozna w ogole takie glupoty gadac :/
kazdy ma prawo decydowania o sobie, albo ich bliscy, ktorzy musza na to patrzec i opiekowac sie taką osobą :/

Poison86 

Wysłany: 2009-03-03, 22:35   

Pati:D napisał/a:
Przecież nikt nie zabije nikogo z Twojej rodziny, nawet jeśli eutanazja będzie kiedyś legalna...

no teroretycznie nie ...ale odkad moj dziadek byl w szpitalu i tam mu "pomogli" umrzec to tak uwazam

ewka71 

Wysłany: 2009-03-03, 22:49   

Poison86, ale to chyba nie ma zadnego zwiazku?
owszem slyszy sie, ze sa tacy psychole, ale jakby zalegalizowali eutanazje to taka zgoda pacjenta musialaby byc chyba na papierze, nie?

lea88 

Wysłany: 2009-03-03, 23:01   

wlasnie przez mozliwosci naduzycia eutanazji nie mam zdania...

W ogole co innego jest eutanazja na zyczenie osoby chorej, a co innego na zyczenie osoby sie nia zajmujacej.. To drugie tez moze doprowadzic do naduzyc. Ostatnio ogladalam o tym Teraz MY. Powstaje tez problem kto bedzie decydowal za dzieci, bo one same nie maja prawa o sobie decydowac- czy rodzice maja do tego prawo?

Jesli zbyt wiele kontrowersji. Z jednej strony cierpienie jest straszne, z drugiej ludzka chciwosc i kombinacje tez :/ . Nie jestem sie w stanie wypowiedzieć jednoznacznie poki co.

bejbe 

Wysłany: 2009-03-03, 23:49   

W jednej z książek, które przeczytałam o eutanazji (R.Fenigsen "Eutanazja-śmierć z wyboru?") holenderski lekarz opisuje ogrom nadużyć,które są związane z eutanazją, która w tych czasach nie była jeszcze legalna( początek lat 90tych). W wielu szpitalach lekarze podejmowali decyzję o eutanazji bez wiedzy pacjenta,a nawet jego rodziny. Wielu chorym odmawiano leczenia, bo lekarz decydował,że są już starzy,samotni,ogólnie nie potrzebni na tym świecie. Wielu lekarzy pierwszego kontaktu namawiało swoich pacjentów do eutanazji. Eutanazji dokonywano w ośrodkach dla osób starszych, bo ich zrzędzenie komuś przeszkadzało. Czytając książki upewniam się w przekonaniu,że w naszym kraju dochodziłoby do tego samego. Rodziny mogą zacząć pozbywać się osób starszych, bo będą im przeszkadzały w życiu. Wiem,że znajdą się też rodzice, którzy chętnie "pozbędą się" swoich schorowanych,upośledzonych dzieci. Może, ale nie musi, to doprowadzić do wartościowania życia i oceniania tego, czy jest ono coś warte czy nie(nie pytając o zdanie samej osoby zainteresowanej)> Historia zna takie przypadki,a ludzie mają w sobie mnóstwo pogardy dla innych, szczególnie tych słabszych, do tego różnych psycholi, zwolenników "silnego narodu" nie brakuje.

Żeby eutanazja mogła być legalna, potrzebny jest odpowiedni grunt,a Polska go nie posiada. U nas prawo często nie jest przestrzegane i dobrze wiemy,że nie wszyscy są wobec prawa równi i nie każdy wie,co to praworządność. By móc dawać ludziom tak ogromna wolność i prawo do decydowania potrzeba zdyscyplinowanego,praworządnego narodu, ale Polacy do takich nardów nie należą. Zresztą chyba,żaden naród taki do końca nie jest. Za duże ryzyko wystąpiłoby wraz z legalizacją prawa do eutanazji.

Wczoraj w "Teraz my" padło zdanie,że ta kobieta,matka tego 40latka w stanie wegetatywnym, szuka przyzwolenia państwa na ten czyn. Ja uważam,że gdyby naprawdę nie mogła już tego znieść, to pomogłaby swojemu synowi umrzeć. Przy takich warunkach, nie dostałaby dużej kary (i tak max. to 5 lat),a jakby miała dobrego adwokata, to sąd mógłby nawet odstąpić od wymierzenia kary. Ale wiadomo,że jak państwo przyzwala,to człowiekowi od razu lżej na duszy. Jeżeli zabijanie było legalne, to masa ludzi robiłaby to bez mrugnięcia okiem. Nie jest legalne, a jednak niektórzy nie czekają na przyzwolenie. Każdy ma swoje sumienie, więc moim zdaniem, skoro zabić swego syna miałaby i tak ona sama, to nie wiem po co jej to przyzwolenie. Chyba tylko po to,że uspokoić własne sumienie. Nie potępiam jej absolutnie, tylko wydaje mi się,że robiąc taki rozgłos wokół tej sprawy, tak kobieta chce w jakiś sposób udowodnić sama sobie,że nie postępuje źle.

ewka71 

Wysłany: 2009-03-04, 00:20   

bejbe napisał/a:
Ja uważam,że gdyby naprawdę nie mogła już tego znieść, to pomogłaby swojemu synowi umrzeć. Przy takich warunkach, nie dostałaby dużej kary (i tak max. to 5 lat),a jakby miała dobrego adwokata, to sąd mógłby nawet odstąpić od wymierzenia kary

po tym wszystkim doszlyby nerwy w sądzie, to chyba nie bylby najlepszy pomysl :/ moze to nie do konca jest tak, jak myslisz?

lea88 

Wysłany: 2009-03-04, 10:34   

Ja mysle ze akurat w przypadku tej kobiety ona po prostu nie ma juz sily i chciala pokazac calej Polsce ze taki problem istnieje i naklonic państwo do zmiany prawa.. Raczej bym nie podejrzewala ja o jakies inne pobudki.

bejbe 

Wysłany: 2009-03-04, 10:42   

ewka71 napisał/a:
moze to nie do konca jest tak, jak myslisz?

Jak jest, to tylko ona wie. Chodzi mi o to,że nawet jeśli byłaby dopuszczalna eutanazja, to nie zmienia to kwalifikacji moralnej tego czynu. Państwo jednak stoi ponad moralnością i prawo nie zawsze jest dobre. W Polsce prawo się nie zmieni, bo Polska nie jest na to zwyczajnie gotowa, także można sobie apelować do woli. Nie można wprowadzić czegoś, co na 80% będzie prowadziło do amoralnych czynów, do wielkich nadużyć. Ja wiem,że ta kobieta chciała zapewne zwrócić uwagę na problem, ale to jak walka z wiatrakami. Żyje tyle czasu w tym kraju, to powinna wiedzieć. Ksiądz z posłem potrafią się kłócić o prawo, o moralności, ale żaden poza gadaniem nie zrobi nic,w żaden sposób nie pomoże, dlatego trzeba pomagać sobie samemu.

ewka71 

Wysłany: 2009-03-04, 15:48   

bejbe napisał/a:
ewka71 napisał/a:
moze to nie do konca jest tak, jak myslisz?

Jak jest, to tylko ona wie.

Cytat:
Ja mysle ze akurat w przypadku tej kobiety ona po prostu nie ma juz sily i chciala pokazac calej Polsce ze taki problem istnieje i naklonic państwo do zmiany prawa.. Raczej bym nie podejrzewala ja o jakies inne pobudki.

no mniej wiecej to mialam na mysli, co napisala lea :)
czytalam niedawno, ze mozna wyjechac do Szwajcarii (tam eutanazja jest legalna). Placi sie odpowiednia sumke, a pracownicy umozliwiaja smierc wedle zyczenia. Nie wiem na 100% czy to jest zgodne z prawem,jesli nie jest sie z kraju, gdzie jest to legalne, ale chyba byla wzmianka o tym, ze tak.

[ Dodano: 2009-03-04, 15:49 ]
http://www.tvn24.pl/0,1529120,wiadomosc.html

bejbe 

Wysłany: 2009-03-04, 15:54   

W Szwajcarii eutanazja jest legalna tylko w jednej formie. Lekarz może przepisać śmiertelną mieszankę leków, ale pacjent musi tą mieszankę przyjąć sam. To jest tzw. pomoc w samobójstwie.

ewka71 

Wysłany: 2009-03-04, 16:09   

no faktycznie, w artykule jest, ze sami to musza wziac. moj blad z ta smiercia "jaką sie chce"

bejbe 

Wysłany: 2009-03-04, 18:17   

A mogłybyście zadecydować za kogoś czy powinien żyć,jeśli ktoś sam nie mógłby wyrazić swojej woli?

outsiderka 

Wysłany: 2009-03-04, 18:28   

bejbe napisał/a:
A mogłybyście zadecydować za kogoś czy powinien żyć,jeśli ktoś sam nie mógłby wyrazić swojej woli?

Ja nie...
Łatwo mówić, sama jestem za legalną eutanazją, bo co ludzie to różna wola.
Ale nie potrafiłabym uśmiercić kogoś mi bliskiego. Jednak jak się kogoś kocha to jest taki instynkt, że się walczy do końca.

Ale ja nie mam wyrobionego do końca zdania na temat eutanazji, bo nie potrafię sobie jeszcze odpowiedzieć na pytanie, czy takie sztuczne, bezsensowne czasem podtrzymywanie życia jest dobre.

bejbe 

Wysłany: 2009-03-04, 19:24   

outsiderka napisał/a:
czy takie sztuczne, bezsensowne czasem podtrzymywanie życia jest dobre.

Eutanazja dotyczy także tego,ale także mówi się o skracaniu cierpień pacjentów,których niewątpliwie w bardzo niedługim czasie czeka śmierć np. ludzie chorzy na raka w ostatniej fazie chory,kiedy pacjenta już się nie leczy, tylko stara się łagodzić jego ból. Tak samo eutanazja dotyczy osób,które nie mają umrzeć w najbliższym czasie,jednak ich choroba jest nieuleczalna i powoduje ogromne cierpienia psychiczne i fizyczne.

outsiderka napisał/a:
Ale ja nie mam wyrobionego do końca zdania na temat eutanazji

To odpowiedni czas,żeby sobie zdanie wyrobić.

Odpowiedz do tematu