Twój portal internetowy
    FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  StatystykiStatystyki ProfilProfil  Prywatne wiadomości  ||  Zaloguj  SklepSklep  PortalPortal
 Portal patronują Drogerie KNC 

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyrwanie ósemek
Autor Wiadomość
teasty 

Wysłany: 2008-09-04, 14:29   Wyrwanie ósemek

Muszę iść do chirurga stomatologa na wyrwanie dwóch dolnych ósemek. Perspektywa samego wyrwania nie jest przerażająca- w końcu dostanę środki przeciwbólowe, które powinny trzymać ok. 3 godzin, ale najbardziej boję się bólu i możliwych komplikacji po zabiegu. Dodatkowo zęby są pod dziąsłem, więc będę miała rozrywane dziąsło. Czy któraś z was przeszła (i przeżyła :) ) taki zabieg?

marinka 

Wysłany: 2008-09-04, 15:18   

koleżanka. opuchnięta była przez pewien czas, nie mogła normalnie jeść i mówić.

Kinna 

Wysłany: 2008-09-04, 15:34   

mój kuzyn tez miał wycinane z koscią ósemki. był opuchniety przez kilka dni i nie mogł za bardzo jesc ani pic. generlanie strasznie to wygladało :/

Cleo80 

Wysłany: 2008-09-04, 16:05   

No to żeście ją pocieszyły ;) Ja mam 3 ósemki i chętnie bym się ich pozbyła, bo czasami gryzę się nimi w policzki , ale jakos nie mam odwagi :/

teasty 

Wysłany: 2008-09-04, 16:12   

Z każdą minutą znajduję kolejny powód, żeby nie iść na ich usunięcie. Niestety mam przed sobą zdjęcie panoramiczne mojej szczęki i wiem, że albo teraz albo później będzie o wiele gorzej.

Kinna 

Wysłany: 2008-09-04, 16:13   

Cleo80 napisał/a:
No to żeście ją pocieszyły

mówimy jak jest i czego się moze spodziewac. :) wiadomo ze kazdy orgaznim reaguje inaczej, ją moze bolec mniej lub wiecej i spuchnąc tez moze mniej :)

gabuś 

Wysłany: 2008-09-04, 20:46   

Ja kiedyś ale już dobrych 5 albo7 lat temu (nie pamiętam dokładnie) miałam wyrywaną 8-lewa dolną, szczerze to już nie pamiętam jak było potem ale chyba nie było tak źle, bo gdyby było to bym pamiętała :) ale pamiętam za to, że pomimo znieczulenia to było okropne bo normalnie słyszałam i czułam w głowie to łamanie kości!! za to sam fakt rozcinania dziąsła, żeby lekarz się do tych 8 dostał nie było wcale wyczuwalne a potem założyła szwy i było Ok, a potem szłam na kontrolę! ale niestety teraz znowu muszę iść wyrwać albo jedna albo dwie 8 z prawej strony, bo istnieje niestety realne zagrożenie, że zablokuje mi szczękę :? i kiedyś zostanę z otworzoną japą albo że jej nie otworzę!! więc jakkolwiek jestem zmuszona i nie mam wyboru!

Reichea 

Wysłany: 2008-09-10, 22:45   

Mnie moja dentystka też chce wysłać na wyrywanie ósemek, ale póki co się zapieram nogami i rękami żeby nie iść. :)

outsiderka 

Wysłany: 2008-09-11, 13:03   

Czemu tak często się ósemki wyrywa?

tenebra 

Wysłany: 2008-09-11, 13:51   

bo jak wyrastają to przeważnie nie maja miejsca, przez to często wyrastają jakoś bokiem albo krzywią zęby które już są.

(\.../)
(O.o)
(> <)

anecia 

Wysłany: 2008-09-11, 15:10   

Reichea napisał/a:
Mnie moja dentystka też chce wysłać na wyrywanie ósemek, ale póki co się zapieram nogami i rękami żeby nie iść. :)
Ja to samo , ostatnio się dowiedziałam ! i ona że będzie lepiej dla mnie.

outsiderka 

Wysłany: 2008-09-11, 17:52   

tenebra napisał/a:
bo jak wyrastają to przeważnie nie maja miejsca

Jak to, mnie się wydawało, że mają dużo miejsca :P Mnie wyrosły wszystkie zęby do 7
(sukces, ale mnie ogólnie bardzo powoli rosły zęby, więc nie zdziwiłabym się, jakbym nie miała jakiegoś trzonowego) i tak namacalnie językiem jest sporo miejsca na 8 :P

martunia 

Wysłany: 2008-09-11, 18:31   

tenebra napisał/a:
bo jak wyrastają to przeważnie nie maja miejsca, przez to często wyrastają jakoś bokiem albo krzywią zęby które już są.
No własnie mnie zaczyna sie to dziać. Od jakiegos czasu czuję, że zaczynają mi wychodzić dolne ósemki, i wydaje mi się ze pozostałe zęby mi sie minimalnie krzywia, bo te ósemki nie mają za bardzo miejsca :/ . dolne jedynki od poczatku miałam troszkę krzywe, bo u mnie była taka historia, że stałe jedynki zaczęły mi rosnąć zanim mleczne mi wypdały i te stałe wyrastały tak z tyłu za tymi mlecznymi. Boje sie ze teraz wykrzywią mi sie jescze bardziej, przez te ósemki.

tenebra 

Wysłany: 2008-09-11, 20:59   

outsiderka napisał/a:
tenebra napisał/a:

Jak to, mnie się wydawało, że mają dużo miejsca :P Mnie wyrosły wszystkie zęby do 7
(sukces, ale mnie ogólnie bardzo powoli rosły zęby, więc nie zdziwiłabym się, jakbym nie miała jakiegoś trzonowego) i tak namacalnie językiem jest sporo miejsca na 8 :P

nie u wszystkich ósemki wyrastają źle i boleśnie i trzeba je usuwać, jednak w większości przypadków tak jest... jak dodatkowo ma się pokrzywione zęby to jest prawdopodobieństwo ze to się nasili.

(\.../)
(O.o)
(> <)

Cleo80 

Wysłany: 2009-01-03, 11:31   

Chyba będę musiała się wybrać do dentysty i usunąć jedną ósemkę :/ Nie boli mnie ząb, ale często puchnie mi dziąsło wokół niej i trochę policzek od środka i sobie go przygryzam i boli :( Tą ósemkę mam już plombowaną , więc nie będzie mi jej żal :P

Apsik! 

Wysłany: 2009-01-03, 12:44   

ahh ja idę w poniedziałek na usunięcie szóstki... miałam ją leczoną kanałowo 2 razy (za pierwszym razem dentystka nie doleczyła i mnie załatwiła na dobre...) no ale ząb już taki słaby że mi się dosłownie rozpada na kawałki. Boję się!!!

Paznokietka :) 

Wysłany: 2009-01-03, 13:40   

tenebra napisał/a:
outsiderka napisał/a:
tenebra napisał/a:

nie u wszystkich ósemki wyrastają źle i boleśnie i trzeba je usuwać, jednak w większości przypadków tak jest... jak dodatkowo ma się pokrzywione zęby to jest prawdopodobieństwo ze to się nasili.

plus do tego dentystka powiedziała mi że szybko się psują.

Cleo - miałaś plombowane 8 ? mi dentystki (dokładnie to trzy panie dentystki)powiedziały że ósemek nie opłaca się plombować tylko od razu się wyrywa ;)

moje 8 od jakichś 2 lat mi wyrastają i nie mogą się przebić przez dziąsło.

Cleo80 

Wysłany: 2009-01-03, 14:25   

Paznokietka :) napisał/a:
Cleo - miałaś plombowane 8 ? mi dentystki (dokładnie to trzy panie dentystki)powiedziały że ósemek nie opłaca się plombować tylko od razu się wyrywa

Dentysta mi ją zaplombował jeszcze zanim zdążyła do końca wyrosnąć :? Gdy byłam w ciąży z Mają , ktoś mnie nastraszył, że zęby się w ciąży strasznie psują , więc chodziłam do dentysty kilka razy w tygodniu a ten mi plombował wszystko jak leci.

anecia 

Wysłany: 2009-01-03, 14:33   

Cleo80 napisał/a:
Paznokietka :) napisał/a:
Cleo - miałaś plombowane 8 ? mi dentystki (dokładnie to trzy panie dentystki)powiedziały że ósemek nie opłaca się plombować tylko od razu się wyrywa

Dentysta mi ją zaplombował jeszcze zanim zdążyła do końca wyrosnąć :? Gdy byłam w ciąży z Mają , ktoś mnie nastraszył, że zęby się w ciąży strasznie psują , więc chodziłam do dentysty kilka razy w tygodniu a ten mi plombował wszystko jak leci.

Też słyszałam właśnie że zęby podczas ciąży strasznie się pasują :shock:

outsiderka 

Wysłany: 2009-01-03, 16:22   

E tam, jakoś kobiety mają zdrowe zęby po ciąży :D
Bynajmniej moja mama jest szczerbata, a urodziła dwoje dzieci :P

Odpowiedz do tematu