Muszę iść do chirurga stomatologa na wyrwanie dwóch dolnych ósemek. Perspektywa samego wyrwania nie jest przerażająca- w końcu dostanę środki przeciwbólowe, które powinny trzymać ok. 3 godzin, ale najbardziej boję się bólu i możliwych komplikacji po zabiegu. Dodatkowo zęby są pod dziąsłem, więc będę miała rozrywane dziąsło. Czy któraś z was przeszła (i przeżyła ) taki zabieg?
marinka
Wysłany: 2008-09-04, 15:18
koleżanka. opuchnięta była przez pewien czas, nie mogła normalnie jeść i mówić.
Z każdą minutą znajduję kolejny powód, żeby nie iść na ich usunięcie. Niestety mam przed sobą zdjęcie panoramiczne mojej szczęki i wiem, że albo teraz albo później będzie o wiele gorzej.
Ja kiedyś ale już dobrych 5 albo7 lat temu (nie pamiętam dokładnie) miałam wyrywaną 8-lewa dolną, szczerze to już nie pamiętam jak było potem ale chyba nie było tak źle, bo gdyby było to bym pamiętała ale pamiętam za to, że pomimo znieczulenia to było okropne bo normalnie słyszałam i czułam w głowie to łamanie kości!! za to sam fakt rozcinania dziąsła, żeby lekarz się do tych 8 dostał nie było wcale wyczuwalne a potem założyła szwy i było Ok, a potem szłam na kontrolę! ale niestety teraz znowu muszę iść wyrwać albo jedna albo dwie 8 z prawej strony, bo istnieje niestety realne zagrożenie, że zablokuje mi szczękę i kiedyś zostanę z otworzoną japą albo że jej nie otworzę!! więc jakkolwiek jestem zmuszona i nie mam wyboru!
Jak to, mnie się wydawało, że mają dużo miejsca Mnie wyrosły wszystkie zęby do 7
(sukces, ale mnie ogólnie bardzo powoli rosły zęby, więc nie zdziwiłabym się, jakbym nie miała jakiegoś trzonowego) i tak namacalnie językiem jest sporo miejsca na 8
_________________ Zaakceptuj siebie, a potem resztę świata.
bo jak wyrastają to przeważnie nie maja miejsca, przez to często wyrastają jakoś bokiem albo krzywią zęby które już są.
No własnie mnie zaczyna sie to dziać. Od jakiegos czasu czuję, że zaczynają mi wychodzić dolne ósemki, i wydaje mi się ze pozostałe zęby mi sie minimalnie krzywia, bo te ósemki nie mają za bardzo miejsca . dolne jedynki od poczatku miałam troszkę krzywe, bo u mnie była taka historia, że stałe jedynki zaczęły mi rosnąć zanim mleczne mi wypdały i te stałe wyrastały tak z tyłu za tymi mlecznymi. Boje sie ze teraz wykrzywią mi sie jescze bardziej, przez te ósemki.
Jak to, mnie się wydawało, że mają dużo miejsca Mnie wyrosły wszystkie zęby do 7
(sukces, ale mnie ogólnie bardzo powoli rosły zęby, więc nie zdziwiłabym się, jakbym nie miała jakiegoś trzonowego) i tak namacalnie językiem jest sporo miejsca na 8
nie u wszystkich ósemki wyrastają źle i boleśnie i trzeba je usuwać, jednak w większości przypadków tak jest... jak dodatkowo ma się pokrzywione zęby to jest prawdopodobieństwo ze to się nasili.
Chyba będę musiała się wybrać do dentysty i usunąć jedną ósemkę Nie boli mnie ząb, ale często puchnie mi dziąsło wokół niej i trochę policzek od środka i sobie go przygryzam i boli Tą ósemkę mam już plombowaną , więc nie będzie mi jej żal
ahh ja idę w poniedziałek na usunięcie szóstki... miałam ją leczoną kanałowo 2 razy (za pierwszym razem dentystka nie doleczyła i mnie załatwiła na dobre...) no ale ząb już taki słaby że mi się dosłownie rozpada na kawałki. Boję się!!!
nie u wszystkich ósemki wyrastają źle i boleśnie i trzeba je usuwać, jednak w większości przypadków tak jest... jak dodatkowo ma się pokrzywione zęby to jest prawdopodobieństwo ze to się nasili.
plus do tego dentystka powiedziała mi że szybko się psują.
Cleo - miałaś plombowane 8 ? mi dentystki (dokładnie to trzy panie dentystki)powiedziały że ósemek nie opłaca się plombować tylko od razu się wyrywa
moje 8 od jakichś 2 lat mi wyrastają i nie mogą się przebić przez dziąsło.
Cleo - miałaś plombowane 8 ? mi dentystki (dokładnie to trzy panie dentystki)powiedziały że ósemek nie opłaca się plombować tylko od razu się wyrywa
Dentysta mi ją zaplombował jeszcze zanim zdążyła do końca wyrosnąć Gdy byłam w ciąży z Mają , ktoś mnie nastraszył, że zęby się w ciąży strasznie psują , więc chodziłam do dentysty kilka razy w tygodniu a ten mi plombował wszystko jak leci.
Dentysta mi ją zaplombował jeszcze zanim zdążyła do końca wyrosnąć Gdy byłam w ciąży z Mają , ktoś mnie nastraszył, że zęby się w ciąży strasznie psują , więc chodziłam do dentysty kilka razy w tygodniu a ten mi plombował wszystko jak leci.
Też słyszałam właśnie że zęby podczas ciąży strasznie się pasują
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum