Twój portal internetowy
    FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  StatystykiStatystyki ProfilProfil  Prywatne wiadomości  ||  Zaloguj  SklepSklep  PortalPortal
 Portal patronują Drogerie KNC 

Poprzedni temat «» Następny temat
Gotowanie na parze
Autor Wiadomość
malwina20 

Wysłany: 2008-06-18, 10:17   Gotowanie na parze

Któraś z Was gotuje na parze?? słyszałam, że tak jest najzdrowiej, nie trzeba używać soli i tłuszczu i się zastanawiam czy by nie zacząć... tylko nie wiem co mi jest potrzebne??? taki duży parowar? Z czego Wy korzystacie?

Kinna 

Wysłany: 2008-06-18, 10:28   

na parze to ja jem tylko pyzy. warzyw czy mięsa bym nie tkneła :P

Lotta 

Wysłany: 2008-06-18, 10:35   

ja uwielbiam!! :) mój tata robi przepyszne różne dania. Ma taki duży 3 poziomowy parowar - Najczęściej gotuje na nim kalafiorka, brokuły i ziemniaki. Do tego sałatka z pomidorem i ogórkiem i jajko sadzone :D rewelacja.

Reichea 

Wysłany: 2008-06-18, 10:38   

Cytat:
warzyw czy mięsa bym nie tkneła

bo nie kazde mieso mozna tam gotować.. wiem na pewno, ze mozna kurczaka i rybę, ale "czerwonych" mięs nie.

malwina20 napisał/a:
taki duży parowar?

możesz kupić nowoczesny parowar, albo gotować na garnku z wodą :)

Cleo80 

Wysłany: 2008-06-18, 11:47   

Lotta napisał/a:
Najczęściej gotuje na nim kalafiorka, brokuły i ziemniaki. Do tego sałatka z pomidorem i ogórkiem i jajko sadzone :D rewelacja.

Zgadzam się kalafiorek pycha :) Ja lubię ugotować brokuły i do tego sos serowy. Mmm też pycha. Warzywa ugotowane na parze mają zupełnie inny smak niż te ugotowane w wodzie. Są takie pachnące i aromatyczne i ślicznie wyglądają , bo nie tracą koloru. Brokuły są takie zieloniutkie. Ziemniaków w ogóle nie gotuję już w wodzie.
Ja mam garnek ze specjalnymi nakładkami do gotowania na parze. Jest dosyć spory (w sam raz dla naszej żarłocznej rodziny), taki, że spokojnie mogę ugotować kalafiora , ziemniaki , a na dolnej nakładce jeszcze filety z kurczaka lub udka. Najbardziej podoba mi się , to , że wszystko samo się gotuje i nie muszę co chwila biegać i sprawdzać czy mi ziemniaki nie kipią . No i nawet , gdy akurat usypiam Kamila , nie muszę się martwić , że mi się jedzenie rozgotuje ( bo na parze się nie rozgotowuje).
Reichea napisał/a:

bo nie kazde mieso mozna tam gotować.. wiem na pewno, ze mozna kurczaka i rybę, ale "czerwonych" mięs nie.

Eee , ja po porodzie , gdy w ogóle nie jadłam smażonych potraw, gotowałam nawet karkówkę i była ok. Rybę gotowałam raz i nigdy więcej. Mój filet z mintaja był miękki , że się rozwalał a smakował jak surowa ryba , bleeee.
Gdy pierwszy raz gotowałam udka z kurczaka i gdy zobaczyłam potem tą wodę pod spodem, to byłam w szoku ile tłuszczu się z tych udek wytopiło :?

malwina20 

Wysłany: 2008-06-18, 11:56   

dzieki!
Cleo80, a jak długo się gotuje w nim mięso?? słyszałam, że ryby warto zawijać w liście, np selera i wtedy są pycha.
jakie macie modele tych parowarów?? i czy jak się w nich gotuje wszystko jednocześnie to nie przebijają smaki??

Cleo80 

Wysłany: 2008-06-18, 12:25   

malwina20 napisał/a:
a jak długo się gotuje w nim mięso??

Ja np. udka gotuję niecałe 1,5 h , filety z kurczaka ok. godziny.
malwina20 napisał/a:
słyszałam, że ryby warto zawijać w liście, np selera i wtedy są pycha.
Nie próbowałam, ale może się skuszę :)
malwina20 napisał/a:
jakie macie modele tych parowarów??

Ja mam garnek. Jest tańszy, nie zużywa prądu, nie psuje się i jest naprawdę spory. Moja siostra miała parowar Clatronic i co chwila się psuł , więc w końcu go oddała.
malwina20 napisał/a:
i czy jak się w nich gotuje wszystko jednocześnie to nie przebijają smaki??

Mnie tam żadne smaki się nie mieszają :)

bejbe 

Wysłany: 2008-06-18, 12:50   

No właśnie w gotowaniu na parze to jest dużym plusem,że w jednym garnku czy urządzeniu możesz zrobić cały obiad i wszystko zachowa swój smak,nic się nie pomiesza.

Lotta 

Wysłany: 2008-06-18, 13:24   

Cleo80 napisał/a:
Moja siostra miała parowar Clatronic i co chwila się psuł , więc w końcu go oddała.

my tez mamy Clatronica i jestesmy z niego bardzo zadowoleni :)

Reichea 

Wysłany: 2008-06-18, 13:27   

Cleo80 napisał/a:
Eee , ja po porodzie , gdy w ogóle nie jadłam smażonych potraw, gotowałam nawet karkówkę i była ok. Rybę gotowałam raz i nigdy więcej.

nie wiem, taką opinię slyszalam w jakims programie telewizyjnym ;)

malwina20 

Wysłany: 2008-06-19, 07:49   

No właśnie, mi też się podoba ta idea robienia wszystkiego na raz w jednym urządzeniu :) ) Rozglądam się po sklepach internetowych i chyba najwięcej opinii ma Tefal Vitamin - czy któraś z Was go używa?? Na razie zamówiłam sobie na allegro książkę "Gotowanie na parze" - podobno jest dużo ciekawostek, np jakie zioła dodawać do wody etc :)

Edyta_000 

Wysłany: 2008-06-19, 11:28   

Oo dość ciekawe :) A ceny tego Tefal VITAMIN nie są aż takie wysokie :)
Czyli można tym gotować bez kuchni gazowej??
Kurcze super rozwiązanie jak dla kogoś kto niezby lubi gotować :D Ciekawe czy dużo prądu "ciagnie".

outsiderka 

Wysłany: 2008-06-19, 14:24   

Edyta_000 napisał/a:
Ciekawe czy dużo prądu "ciagnie".

Hehe :D

Nie no, raczej dużo nie ciągnie :P Na pewno nie tyle co pralka i lodówka, spokojnie :P

malwina20 

Wysłany: 2008-06-20, 13:02   

sprawdzalam i tefal kosztuje na agito 244zl, w podobnej cenie jest jeszcze braun, nie wiem nawet czy nie fajniejszy.
strasznego nabralam smaka na to gotowanie :)

gabuś 

Wysłany: 2008-06-20, 14:01   

No fajna rzecz parowar-siostra ma i u niej gotowałam to fajnie wyszło (choć troszkę mięsko bez smaku bo zapomniałam na talerzu przyprawić :) ) Myślałam że mamie kupię na urodzinki, a że chciałam taki lepszy to jednak 300zl trzeba było liczyć :/ no i w końcu przesunęłam zakup na przyszłość..., ale póki co to z mamą sobie radzimy-mamy taką starą wkładkę do garnka na kluski parowe i też wychodzi :) -jak widać wykorzystałyśmy efektywniej ;)

malwina20 

Wysłany: 2008-06-23, 10:04   

gabuś, a dlaczego przyprawiacie dopiero na talerzu???
ja co do gotowania miesa w parowarze jestem jak najmniej przekonana. warzywa, ryby, ryz tak. ale kasze, mieso - to chyba jednak tradycyjnie, zeby smak mialy :)

Cleo80 

Wysłany: 2008-06-23, 10:16   

Cytat:
gabuś, a dlaczego przyprawiacie dopiero na talerzu???

Dlatego, że podczas gotowania sól i tak się cała spłukuje np. z ziemniaków.

gabuś 

Wysłany: 2008-06-23, 15:50   

Cleo80 napisał/a:
sól i tak się cała spłukuje
no właśnie i podobnie z innymi przyprawami mimo wszystko...
malwina20 no tak warzywka to dobre są :) z parowaru - a mięsko białe też, tylko jak dla mnie właśnie bez smaku :? ale może kiedyś coś na to wymyślę ;)

malwina20 

Wysłany: 2008-06-24, 10:42   

Dzieki za wszystkie rady :) W koncu zamowilam tego tefala na agito, to bedzie moj prezent urodzinowy od rodzicow. Juz sie nie moge doczekac tych chrupiacych brokolow i marchewek hehe :D

gabuś 

Wysłany: 2008-06-24, 11:31   

malwina20 napisał/a:
Juz sie nie moge doczekac tych chrupiacych brokolow i marchewek
chrupiące to raczej nie :) ale na pewno smaczne i zdrowe :)

Odpowiedz do tematu