Twój portal internetowy
    FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  StatystykiStatystyki ProfilProfil  Prywatne wiadomości  ||  Zaloguj  SklepSklep  PortalPortal
 Portal patronują Drogerie KNC 

Poprzedni temat «» Następny temat
Dieta a grupa krwi
Autor Wiadomość
Paulette 

Wysłany: 2008-01-13, 15:13   Dieta a grupa krwi

Dieta dla grupy krwi A

Dla osób z grupa krwi A szczególnie ważne jest, aby otrzymywać pożywienie w najbardziej naturalnej postaci, tj. świeże, czyste i organiczne.

Wskazane: Najkorzystniejsze dla osób z grupą krwi A byłoby całkowite wyeliminowanie mięsa ze swojej diety, poza tym wskazane jest: dorsz, granik, karp, łosoś, makrela, nawęd żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, sieja, szczupak, srebrny okoń, ślimaki, żółty okoń, mleko sojowe, ser sojowy, olej z oliwek, olej z siemienia lnianego, masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni, czerwona soja, fasola aduke, azuki, czarna, pinto, zielona, groch "czarne oczko", strączkowe czerwone, zielone, amarant, gryka, kasza, chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszennicy, chleb z mąki sojowej, wafle ryżowe, gryka, kasha, makaron z karczocha, makaron soba, mąka ryżowa, mąka żytnia, owies, botwinka, brokuły, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, dynia, chrzan, cykoria, eskalora, czosnek, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, okra, kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak, ananas, borówki, czarne jagody, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone, żurawina, sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok grejpfrutowy, sok z marchwi, sok z moreli, sok z selera, sok z suszonej śliwki, woda(z cytryną), czosnek, imbir, melasa, miso, słód jęczmienny, sos sojowy, tamari, aloes, echinacea, głóg, dziurawiec, łopian, mleczny oset, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, kozieradka pospolita, lucerna, śliski wiąz, waleriana, zielona herbata, żeńszeń, czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa.

Unikaj: baraniny, bażanta, bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, królika, kuropatwy, serc, szynki, wątróbki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej, alozy, barakudy, bieługi, flądry, halibuta, homara, kalmara, kwaioru, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, muli, okońa, ostrygi, ośmiornicy, plamiaka, przegrzebka, raka, sardeli, skrzydelnika, soli, suma, śledzia, tuńczyka błękitnopłetwego, węgorza, żółwia, żab, chudego lub 2% mleka, lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, serwatki, sera brie, sera camembert, ser gouda, serka wiejskiego, oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego, orzecha brazylijskiego, orzechów nerkowca, pistacjowych, fasoli copper, navy, czerwonej, nerkowatej, tamaryndowej, kiełków pszenicy, otrębów pszenicy, płatków familia, grape nut, siedem zbóż, pszenicy, skrobi, angielskich grzanek, bułek z otrębami pszennymi, chleba pełnopszenicznego, chleba wieloziarnistego, chleba z mąki durum, chleba z mąki macowej, chleba wysokobiałkowego, pumpernikla, makaronu grysikoewgo, makaronu ze szpinaku, mąki białej, mąki pełnopszenicznej, bakłażana, białej kapusty, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, grzybów shiitake, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, jalapeno, pomidorów, ziemniaków: białych, czerwonych, słodkich, bananów, mandarynek, mango, melonu, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru, soku z papai, soku pomarańczowego, soku pomidorowego, kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, wintergreen, żelatyny, cayenne, czerwonej koniczyny, kociomiętki, rabarbaru, szczawiu, znamion kukurydzy, coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych, piwa, wody Selzera, wody sodowej.

Dieta dla grupy krwi B.

Dieta dla grupy krwi B jest zrównoważona i urozmaicona, obejmując szeroki wachlarz żywności. Reprezentuje wszystko to, co najlepsze z królestwa zwierząt i roślin.

Wskazane: baranina, dziczyzna, jagnię, królik, aloza, dorsz, flądra, granik, łupacz, łosoś, jesior, kawior, makrela, nawęd żabnica, młode szczupaki, morlesz, morszczuk, pstrąg morski, sardynka, szczupak, plamiak, sola, chude lub 2% mleko, jogurt, jogurt mrożony, jogurt z owocami, kefir, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski, olej z oliwek, fasola czerwonej soi, fasolka limejska, fasolka navy, fasolka nerkowata, orkisz, otręby owsa, otręby ryżowe, owsianka, proso, ryż dmuchany, chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, proso, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie wasa, mąka z owsa, mąka ryżowa, bakłażan, botwinka, brokuły, buraki, fasola limejska, gorczyca, grzyby shiitake, kapusta bezgłowa, kapusta biała, kapusta chińska, kapusta czerwona, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka czerwona, papryka jalapeno, papryka zielona, papryka żółta, słotkie ziemniaki, ananas, banan, czarne winogrona, jeżyna, papaja, śliwki ciemne, śliwki czerwone, śliwki zielone, winogrona, sok z ananasa, sok z kapusty, sok z papai, sok z wionogron, sok z żurawiny, curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka, imbir, likrecja, liście malin, mięta pieprzowa, owoce dzikiej róży, pietruszka, szałwia, żeńszeń, zielona herbata.

Unikaj: bekonu, gęsi, kaczki, kurczaków, kuropatwy, przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny, barakudy, bieługi, homara, ostryg, ośmiornicy, raka, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, okońa morskiego, sardeli, skrzydelnika, omułków jadalnych, ślimaków, węgorza, żółwia, żab, lodów, sera amerykańskiego, sera blue, sera string, oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego, oleju słonecznikowego, oleju Canova, masła sezamowego(tahini), masła słonecznikowego, masła orzechowego, orzecha filbert, orzechów nerkowca, nasion pinii, orzechów pistacjowych, maku, pestek dyni, pestek słonecznika, siemienia sezamu, fasoli aduke, azuki, czarnej, "czarne oczko", garbanzo, pinto, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej, amarantu, gryki, jęczmienia, kamutu, kasha, kremu z pszenicy, kukurydzianki, nasion pszenicy, otrębów pszenicy, płatków kukurydzianych, siedem zbóż, żyta, bułek kukurydzianych, chleba z otrębów pszennych, chleba wieloziarnistego, 100% chleba żytniego, chrupek żytnich, mąki durum, obwarzanek, pełnopszennego chleba, dzikiego ryżu, gryki, kasha, makaronu z karczocha, makaronu soba, mąki couscous, mąku glutenowej, mąki jęczmiennej, mąki pszennej, mąki pszennej bulgur, mąki żytniej, pszennej mąki durum, awokado, dyni, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełoów mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, oliwek zielonych, pomidorów, rzodkiewki, tempeh, tofu, granatów, karamboli, opuncji, orzechów kokosowych, persymonów, rabarbaru, soku pomidorowego, cynamonu, czarnego mielonego pieprzu, esencji migdałowej, korzennika lekarskiego, pieprzu białego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, syropu kukurydzianego, tapioki, żelatyny, aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieratki pospolitej, lipy, podbiału, rabarbaru, senesu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy, coca-coli, likierów destylowanych, napojów gazowanych, wody Selzera, wody sodowej.

Dieta dla grupy krwi AB

Problem tycia osób z grupy krwi AB odzwierciedla mieszany wpływ genów A i B. Czasami stwarzać to może osobliwe problemy. Przykładowo masz niski poziom kwasu żołądkowego (charakterystyczny dla grupy A), ale też typowe dla grupy B przystosowanie do mięsa. I chociaż jesteś genetycznie zaprogramowana do konsumpcji mięsa, to do skutecznego jego metabolizmu masz za niski poziom kwasu żołądkowego. Jeśli chcesz stracić na wadze, powinnaś ograniczyć konsumpcje mięsa, jeść jego niewielkie ilości, za to uzupełnic dietę warzywami i tofu.

Wskazane dla ciebie: baranina, indyk, jagnię, królik, albacore (tuńczyk), aloza, czerwony snapper, dorsz, granik, jesiotr, łosoś, makrela, nawęd żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, szczupak, ślimaki, morszczuk, jogurt, jogurt z owocami, kefir, kwaśna śmietana, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski, olej z oliwek, kasztany, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, masło z orzeszków ziemnych, fasola czerwonej soi, fasolka czerwona, fasolka navy, fasola pinto, soczewica zielona, orkisz, otręby ryżowe, otręby owsa, owsianka, proso, ryż dmuchany, chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, 100% chleb żytni, chrupki fin, pieczywo chrupkie wasa, pieczywo chrupkie żytnie, pieczywo z prosa, wafle ryżowe, dziki ryż, makarony z mąki z kiełków pszenicy, makarony z mąki owsianej, makarony z mąki ryżowej, makarony z mąki żytniej, ryż biały, ryż brązowy, botwinka, brokuły, burak, gorczyca, jarmuż, kalafior, kapusta bezgłowa, kiełki lucerny, karczoch jerozolimski, okra, kiełki lucerny, mniszek lekarski, oberżyna, ogórek, pasternak, pietruszka, seler, por, słodkie ziemniaki, tofu, ananas, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, malinojeżyna, śliwki czerwone, zielone, wiśnia, winogrona, czarne, zielone, czerwone, żurawina, : sok z ciemnej wiśni, sok z marchwi, sok z marchwi, sok z papai, sok z selera, sok z winogron, sok z żurawiny błotnej, echinacea, głóg, łopian, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, liście truskawek, lucerna, zielona herbata, żeńszeń, kawa bezkofeinowa, herbata zielona, kawa regularna (z kofeiną).

Unikaj: bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, kuropatwy, kurczaków, mięsa bawołu, przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej, barakudy, bieługi, flądry, halibuta, homara, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, okońa, ostrygi, ośmiornicy, raków, sardeli, skrzydelnika, szarej soli, śledzia (marynowanego), węgorza, żółwia, żab, lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, sera amerykańskiego, sera blue, sera brie, sera camembert, sera parmezan, oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju słonecznikowego, oleju sezamowego, masła sezamowego, orzechów laskowych, masła słonecznikowego, maku, pestek dyni, siemienia sezamu, pestek słonecznika, fasoli aduke, azuki, czarnej, garbanzo, fava, lima, nerkowatej, groszku "czarne oczko", gryki, kamutu, kasha, mąki kukurydzianej, płatków kukurydzianych, bułek kukurydzianych, makaronu z karczocha, makaronu soba, kaszy gryczanej, awokado, fasoli limejskiej, grzybów shitake, grzyba abalone, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełków mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, jalapeno, rzodkiewki, bananów, mango, gruszek, granatów, guawy, karamboli, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru, soku pomarańczowego, coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych, ketchupu, kwaśnych marynat, marynat z koprem, marynat koszernych, marynat słodkich, relish, sosu Worcestershire.

Dieta dla grupy krwi 0

Sukces w stosowaniu diety typu 0 zależy od tego, czy jesz chude, wolne od chemikaliów mięso, drób i ryby. Źródłem pożywienia przyjaznego dla organizmu człowieka z grupa krwi 0 nie są produkty mleczne i zbożowe.

Wskazane: baranina, cielęcina, jagnię, mięso bawołu, mięso jelenia, serce, wątroba, wołowina, wołowina mielona, aloza, biały okoń, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń prążkowany, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, śledź, tuńczyk błękitnopłetwy, żółty okoń, nie ma nabiału, który by był wskazany, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymo produktami są: kozi ser, masło, ser farmer-feta-mozzarella-sojowy, mleko sojowe; olej z oliwek, olej z siemienia lnianego, pestki dyni, orzech włoski, fasola sduke, azuki, pinto, groch "czarne oczko", chleb esseński, chleb ezechiela, nie ma ziarna (zboża) i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0, : boćwina, brokuły, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorosty, figi suszone, figi świeże, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone, sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki, chleb świętojański, curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, rodymenia, chmiel, imbir, kozieradka pospolita, kurzyślep, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, papryka, pietruszka, sarsaparilla, śliski wiąz, woda seltzera, woda sodowa.

Unikaj: bekonu, gęsi, szynki, wieprzowiny, barakudy, kwaioru, łososia wędzonego, ośmiornicy, skrzydelnika, suma, śledzia marynowanego, chudego lub 2% mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, serwatki, wszystkich pozostałych odmian sera, oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów litchi, orzechów nerkowca, pistacjowych, ziemnych, fasoli copper, navy, nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej, kiełków pszenicy, mąki z owsa, mąki zbożowej, otrębów z owsa lub z pszenicy, płatków familia, kukurydzianych, siedem-zbóż, grape nut,pszenicy skrobi, angielskich grzanek, bułek z otrębami owsa, chleba z kiełków pszenicy, chleba wieloziarnistego, grzanek, grzanek kukurydzianych, obwarzanek, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąkimacowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba, białej mąki pszennej, makaronu grysikoewgo, soba, ze szpinaku, mąki couscous, glutenowej, grahama, z kiełków pszenicy, z owsa, pszennej bulgur, pszennej durum, wszystkich pszennych mąk, awokado, bakłażana, białej kapusty, białej kukurydzy, białych ziemniaków, brukselki, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, czerwonych ziemniaków, czarnych oliwek, gorczycy, grzybów shiitake, kalafiora, lucerny, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, żółtej kukurydzy, figi rajskiej, jeżyny, mandarynki, melona kantalupy, melona miodunki, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru, truskawek, soków z jabłek, soku z kapusty, napojów i soków pomarańczowych, cynamonu, gałki muszkatołowej, kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, skrobi kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii, aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, liści truskawki, lucerny, łopianu, podbiału, rabarbaru, senesu, szczawiu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy, coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, kawy bezkofeinowej, kawy regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych.

... no i co myślicie? ;)

NeynA 

Wysłany: 2008-01-13, 15:16   

Ja nawet nie wiem jaką mam grupę krwi :D

justyna118 

Wysłany: 2008-01-13, 15:19   

NeynA napisał/a:
Ja nawet nie wiem jaką mam grupę krwi

No właśnie, ja też swojej nie znam. Powinni podawać po urodzeniu dziecka, a nie czlowiek nawet nie zna swojej grupy krwi! A do tego to chyba żeby zrobić takie badanie, zeby ustalic grupę krwi to trzeba placić...Prawda? bo nie jestem pewna.

Paulette 

Wysłany: 2008-01-13, 15:21   

nie wiem czy trzeba placic, ja jak lezalam w szpitalu to musieli mi zbadac grupe, wczesniej tez nie wiedzialam..
mam A - ale ta dieta jakos mnie nie przekonuje, jakby byla smaczniejsza to bym ja wyprobowala :P

Edyta_000 

Wysłany: 2008-01-13, 16:45   

Ja też muszę poprosić lekarza o skierowanie na badanie grupy krwi, bo nie znam swojej. W książeczce ur. nawet nie napisali :?

bejbe 

Wysłany: 2008-01-13, 18:23   

Nie wiem,czy dobrze pamiętam,ale dziecko ma grupę krwi taką samą chyba ,jak jedno z rodziców.Ja mam po tacie,mój brat po mamie.

outsiderka 

Wysłany: 2008-01-13, 18:34   

justyna118 napisał/a:
No właśnie, ja też swojej nie znam. Powinni podawać po urodzeniu dziecka, a nie czlowiek nawet nie zna swojej grupy krwi! A do tego to chyba żeby zrobić takie badanie, zeby ustalic grupę krwi to trzeba placić...Prawda? bo nie jestem pewna.

Myślisz, że po porodzie to się skupia na tym, aby badać krew dziecka? Zresztą skąd ją pobrać? :? Trzeba płacić 20-30 zł.

Ja mam A i połowy rzeczy nie lubię z tego, co dozwolone :D

Kinna 

Wysłany: 2008-01-13, 18:35   

ja tez nie wiem jaką mam grupe krwi ;) ale pojde oddac krew po 18 to chyba sie dowiem co nie?

bejbe 

Wysłany: 2008-01-13, 18:44   

outsiderka napisał/a:
Myślisz, że po porodzie to się skupia na tym, aby badać krew dziecka? Zresztą skąd ją pobrać?

Ja mam w książeczce zdrowia dziecka wpisana od urodzenia grupę krwi :) Ale jak widać nie jest obowiązkiem sprawdzenie i wpisane tego,skoro tyle osób nie zna swojej grupy krwi.

anecia 

Wysłany: 2008-01-13, 18:47   

O kurde A Ja myślałam że każdy wie :shock: . Nie złe jaja .

marinka 

Wysłany: 2008-01-13, 18:50   

anecia napisał/a:
O kurde A Ja myślałam że każdy wie

też nie wiem. przed wycięciem wyrostka robaczkowego pobrali, by sprawdzić 'w razie czego', wszystko było ok, więc nie sprawdzili. ale to moje zaniedbanie jednak jest...

outsiderka 

Wysłany: 2008-01-13, 19:55   

bejbe napisał/a:
Ja mam w książeczce zdrowia dziecka wpisana od urodzenia grupę krwi

Może u Ciebie była potrzebna, jeśli np. po urodzeniu miałaś problemy zdrowotne, czy coś... Ja się nigdy z takim czymś nie spotkałam.

Brr, a gdzie takim bobasom się krew pobiera, jak one takie skurczone i mają maleńkie żyły??

[ Dodano: 2008-01-13, 19:57 ]
A co to tematu, to ta aktorka, która gra zakonnicę w "Klanie", to ona używa diety zgodnej ze swoją grupą krwi i schudła, obecnie utrzymuje swoją wagę. Na zdjęciach wygląda świetnie, zresztą przepiszę Wam o tym, jak ona stosowała tę dietę (tylko muszę przewertować 5-letnią prenumeratę).

Reichea 

Wysłany: 2008-01-13, 21:10   

bejbe napisał/a:
Nie wiem,czy dobrze pamiętam,ale dziecko ma grupę krwi taką samą chyba ,jak jedno z rodziców.Ja mam po tacie,mój brat po mamie.

niekoniecznie, mialam to na genetyce w LO. Nie będę wchodzić w szczegóły bo tego dobrze nie pamiętam, ale z dwóch grup krwi np A i B moze wyjsc AB, albo wiem ze z dwóch A moze wyjść chyba też zero.. TO nie jest takie proste wszystko :)

Paulette 

Wysłany: 2008-01-13, 21:14   

Reichea napisał/a:
bejbe napisał/a:

niekoniecznie, mialam to na genetyce w LO. Nie będę wchodzić w szczegóły bo tego dobrze nie pamiętam, ale z dwóch grup krwi np A i B moze wyjsc AB, albo wiem ze z dwóch A moze wyjść chyba też zero.. TO nie jest takie proste wszystko :)

dokladnie tak, ja to kiedys umialam robic, bym musiala do starych zeszytow zerknac..
moi rodzice oboje maja a.. tez mam a, ale moglabym miec tez 0

Reichea 

Wysłany: 2008-01-13, 21:16   

Paulette napisał/a:
dokladnie tak, ja to kiedys umialam robic, bym musiala do starych zeszytow zerknac..

ja to bardzo lubilam w biologii bo było dosyć takie "matematyczne", a ja bardzo lubię takie matematyczne rozkminy. I pamietam też ze bylo z jakimis zwierzątkami, że dwa czarne mogly mieć potomka rudego itp :)

Kinna 

Wysłany: 2008-01-13, 21:16   

ooo genetyka :D miałam z grup krwi i z płci same 5 :D ale juz nie pamietam jak sie to robiło :P

Paulette 

Wysłany: 2008-01-13, 21:19   

Reichea napisał/a:
Paulette napisał/a:

ja to bardzo lubilam w biologii bo było dosyć takie "matematyczne", a ja bardzo lubię takie matematyczne rozkminy. I pamietam też ze bylo z jakimis zwierzątkami, że dwa czarne mogly mieć potomka rudego itp :)

no to tez bylo fajne, mozna bylo obliczyc prawdopodobienstwo np jakiejs choroby tez.. jedyna fajna rzecz na bioli

marinka 

Wysłany: 2008-01-13, 21:19   

pamiętam to! krzyżówki genetyczne :D

Cleo80 

Wysłany: 2008-01-14, 13:12   

Kinna napisał/a:
ja tez nie wiem jaką mam grupe krwi ;) ale pojde oddac krew po 18 to chyba sie dowiem co nie?

Ja cały czas myślałam , że mam ARh+ (nie wiem czemu :/ ) dopiero przy pierwszej ciąży (kiedy to robią badania na ustalenie grupy krwi) okazało się , że mam 0 Rh+ :D

ewka71 

Wysłany: 2008-01-14, 16:02   

nie chce mi sie w to wierzyc... ja mam AB Rh - ;p

Odpowiedz do tematu