Twój portal internetowy
    FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  StatystykiStatystyki ProfilProfil  Prywatne wiadomości  ||  Zaloguj  SklepSklep  PortalPortal
 Portal patronują Drogerie KNC 

Poprzedni temat «» Następny temat
mam problem
Autor Wiadomość
anecia 

Wysłany: 2007-11-12, 09:00   mam problem

Więc dziewczęta i chłopcy . Mam wielki problem .
Wczoraj na swym czole ujrzałam gigantycznego pryszcza w sumie dwa i sobie myślę :o o wycisnę sobie ho ho . Zaatakowałam go spirytusem i poszłam spać rano o 6 wstaję żeby szykować się do szkoły na co moja mama na mój widok : oo Boooże ! - za miłe to to nie było .
Patrzę w lustro a tam co ?! wielka gula , spuchnięta i aż wychodzi z niego coś bliżej nie określonego jakaś dziwna konsystencja przezroczysta z krwią . Oczywiście sie przeraziłam mam wielkie coś spuchnięte na czole i to na środku i sobie myślę jak ja pójdę do szkoły . I co mam zrobić ? jak myślicie ? myślę że to coś większego niż zwykły pryszcz :( . Strasznie boli.
wysłałam mamę po maść cynkową myślicie że pomoże ? . Bo dopiero dzisiaj idę się zapisać do dermatologa jak pisałam wcześniej , a wizytę nie wiadomo kiedy będę miała .
Bo może do tego czasu to zniknie nie zbyt wesoło to wygląda . Nie chciałam nakładać tapety ale musiałam , bo muszę iść do szkoły na 3 lekcje ostatnie . Bo już przekroczę 20 godzin i mnie wyrzucą ze szkoły . Może to od nadmiaru tapety ? ale ja nakładam tylko podkład i puder ( jestem uzależniona :( )

Magda87 

Wysłany: 2007-11-12, 09:05   

zdjecie prosimy :D

mysle ze tak sie stalo od bakterii, przetrzyj to jeszcze raz spirytusem salicylowym albo woda utleniona

Paulette 

Wysłany: 2007-11-12, 09:07   

tez kiedys mi sie zrobila na brodzie taka wielka gula.. ale nie wiem czy to byl pryszcz - wydaje mi się, że tak.. (nie uzywalam wtedy podkladów, więc raczej od nich nie zrobiło się) i traktowałam to jak zwyklego pryszcza, spirytusem, jakas mascia.. no ale niestety dlugo nie znikalo :?

anecia 

Wysłany: 2007-11-12, 09:08   

Magda87 napisał/a:
zdjecie prosimy :D

mysle ze tak sie stalo od bakterii, przetrzyj to jeszcze raz spirytusem salicylowym albo woda utleniona

Wieczorem zrobię jak ściągnę tapete :lol:

Postaram się to zrobić ale jak pocieram to boli tak że masakra .

Paulette napisał/a:
jakas mascia.. no ale niestety dlugo nie znikalo :?

A jaką maść stosowałaś ?

Cleo80 

Wysłany: 2007-11-12, 10:11   

Myślę, że tak od razu się tego nie pozbędziesz. Ale w tym wypadku tylko drastyczne sposoby pomogą Ci się tego choć trochę pozbyć. Kup w aptece gazik Leko , jest on nasączony alkoholem izopropylowym. Przyłóż na chwilę do tego czegoś na czole , alkohol szybko wysusza takie niespodzianki. Tylko nie przecieraj tym gazikiem całej twarzy , bo możesz tego nie przeżyć ;)

Sweet-Girl 

Wysłany: 2007-11-12, 10:35   

Anecia dwa lata temu też to przeżywałam :shock: Miałam malutkiego pryszczyka, wycisnęłam go i położyłam się spać a rano wyglądałam jakbym miała guza na czole i do tego strasznie bolało :? Wyglądałam tak koszmarnie, że nakleiłam sobie cielisty plaster i poszłam tak do szkoły (nie wspomnę, że wyglądałam śmiesznie :lol: )
Z tego co pamiętam to wycisnęłam tą bulwę do końca i długo przemywałam spirytusem salicynowym.... znikło po ok. 2 dniach.

madziarra 

Wysłany: 2007-11-12, 12:57   

Anexia wydaje mi sie ze to zwykly zaskorniak. Ja tez tak kiedys mialam ze mi napuchła wielka gula i nie wylatywala z tego zadna ropa ani nic, tylko taka maź przezroczysta. Tego sie nie wyciska, najlepiej nie ruszac - radze Ci posmarowac to Davercinem w plynie a na drugi dzien bedziesz miala prawie plaskie :D Ja zawsze tak robie i mi pomaga :) Nie ma co panikowac ;)

Sweet-Girl 

Wysłany: 2007-11-12, 13:07   

Madzia, a co to jest ten Davercin i ile kosztuje?

madziarra 

Wysłany: 2007-11-12, 13:11   

Cytat:
Madzia, a co to jest ten Davercin i ile kosztuje?

To jest antybiotyk na trądzik :) Mozna go dostac w formie maści oraz w płynie. Ja preferuje w płynie bo niedoś ze wydaje sie skuteczniej dzialac, to dodatkowo przeczyszcza twarz :)

Swietnie lagodzi i leczy tradzik a na zaskorniki jest jak znalazł! :D
Jestem mu wierna juz od dawna :D

Sweet-Girl 

Wysłany: 2007-11-12, 13:30   

Oo brzmi świetnie :) Powiem mamie, żeby go obadała jak będzie w aptece ;)

madziarra 

Wysłany: 2007-11-12, 13:31   

Kosztuje kolo 9-10zl :)

Cleo80 

Wysłany: 2007-11-12, 13:33   

madziarra napisał/a:

To jest antybiotyk na trądzik :) Mozna go dostac w formie maści oraz w płynie. Ja preferuje w płynie bo niedoś ze wydaje sie skuteczniej dzialac, to dodatkowo przeczyszcza twarz :)

A nie jest on dostepny tylko na receptę ??

madziarra 

Wysłany: 2007-11-12, 13:34   

Nie, moja mama zawsze mi go kupuje bez recepty :)

lea88 

Wysłany: 2007-11-12, 13:35   

Cleo80 napisał/a:
A nie jest on dostepny tylko na receptę ??

U mnie jest, kiedys mialam go przepisanego i jak chcialam kupic 2 opakowanie to juz nie chciano mi wydac go bez recepty :/
Ja proponuje masc ichtiolowa dostepna w kazdej aptece- szybko wyciagnie wszelkie okropienstwa gromadzace sie w tej guli :P

Reichea 

Wysłany: 2007-11-12, 13:35   

anecia, tak jak pisaly dziewczyny powinnas tę gulę dezynfekować wodą utlenioną albo alkoholem. Wydaje mi sie, że jak go wyciskalas to mogl sie czyms zakazic i stąd taki problem sie z tego zrobil.

Sweet-Girl napisał/a:
Oo brzmi świetnie :) Powiem mamie, żeby go obadała jak będzie w aptece ;)

no ja bym byla ostrozna - antybiotyk to antybiotyk. Po pierwsze nie mozna go stosowac ciagle i nie wydaje mi sie takze, ze mozna go stosowac bez jakiejkolwiek kontroli prowadzonej przez lekarza.

madziarra 

Wysłany: 2007-11-12, 13:39   

No tak, bakterie sie dostaly do srodka i po prostu urósl :) Posmaruj jakims alkoholem albo czyms mocnym a go porzadnie wysuszy, ale broń boze nie wyciskaj tego juz! ;)

Sweet-Girl 

Wysłany: 2007-11-12, 13:45   

Reichea napisał/a:
no ja bym byla ostrozna - antybiotyk to antybiotyk. Po pierwsze nie mozna go stosowac ciagle i nie wydaje mi sie takze, ze mozna go stosowac bez jakiejkolwiek kontroli prowadzonej przez lekarza.

No w sumie racja. Mama będzie szła do apteki to powiem, żeby sie dopytała.
madziarra napisał/a:
ale broń boze nie wyciskaj tego juz!

Dokładnie anecia. Wiem, że to strasznie korci ale przez takie wyciskanie chodziłam kiedyś tydzień z pryszczem (wyciskałam go cały czas aż zrobiłam sobie krwawą ranę na pół czoła).

madziarra 

Wysłany: 2007-11-12, 13:47   

Davercin to po prostu lek ktory wysusza tradzik, i jest po prostu troszke mocniejszy niz jakies tam ziolowe preparaty. Tutaj akurat konsultacja z lekarzem jest zbedna :)

Reichea 

Wysłany: 2007-11-12, 13:54   

madziarra napisał/a:
Tutaj akurat konsultacja z lekarzem jest zbedna :)

jestes lekarzem? Mozesz z cala odpowiedzialnoscia polecic ANTYBIOTYK 15 letniej kolezance?

To że cos jest bez recepty nie znaczy ze jest w 100% bezpieczne. Np. taki apap - czyli w ogole paracetamol, ktory jest tak reklamowany jako super extra bezpieczny srodek - jest bardzo toksyczny przy dlugotrwalym stosowaniu i moze powodowac nawet zapalenie nerek. Ot taki apapik.

madziarra 

Wysłany: 2007-11-12, 13:56   

Ale nie porownuj plynu na trądzik do leku przeciwbólowego o_O
Lekarz mi powiedzial ze ten lek moze stosowac kazdy. Jest on na recepte bo jest po prostu dla osob ktorym zwykle ziolowe masci, kremy czy jakies tam inne mazidla nie pomagaja i tyle.

Odpowiedz do tematu