Twój portal internetowy
    FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  StatystykiStatystyki ProfilProfil  Prywatne wiadomości  ||  Zaloguj  SklepSklep  PortalPortal
 Portal patronują Drogerie KNC 

Poprzedni temat «» Następny temat
Taniec dla ciała i duszy
Autor Wiadomość
tuRmaNIA 

Wysłany: 2007-10-07, 19:41   Taniec dla ciała i duszy

Każdy rodzi się z naturalną potrzebą tańca - tak twierdzą psychoterapeuci. Ruchy w rytm muzyki pomagają bowiem wyrazić emocje i rozładować napięcie. U dzieci formą takiej ekspresji jest podskakiwanie, klaskanie lub tupanie.

Te spontaniczne zachowania z wiekiem jednak zanikają, a my stajemy się zamknięci w sobie. Nasze ruchy stają się skrępowane, zaczynamy się garbić, co blokuje przepływ energii w ciele. To z kolei sprawia, że stajemy się podatni na choroby.

Ale jest na to rada!
Wystarczy kilkanaście minut tańca, aby i ciało, i dusza wróciły do doskonałej formy. Rytmiczne pląsy to forma terapii dla układu nerwowego, lekarstwo na schorzenia kręgosłupa i... kompleksy.

Flamenco
Koi nerwy i uczy otwartości. Ten taniec dzięki swojemu ognistemu, hiszpańskiemu charakterowi, jak żaden inny pozwala wyzbyć się negatywnych uczuć, takich jak: gniew i złość. Tańcząc flamenco, odgrywasz sceny zazdrości, złości, miłości, cierpienia i radości. Kiedy trzeba, tupiesz nogą lub klaszczesz. Dzięki temu pozbywasz się wszystkich negatywnych emocji. Poza tym ten taniec poprawia koordynację ruchów, wzmacnia mięśnie brzucha, ujędrnia pośladki i pozwala szybko spalić zbędne kalorie.

Tango
Wzmacnia więź z partnerem oraz pomaga wyzbyć się nieśmiałości. Zaletą tego tańca jest to, że - jak w piosence - "do tanga trzeba dwojga". Cały czas jesteś blisko partnera, mocno do niego przytulona. Ta bliskość wpływa na wasze wzajemne relacje i odczucia. Uczysz się właściwie reagować na potrzeby partnera, otwierasz się na jego oczekiwania. Poza tym w tangu zmuszasz do pracy mięśnie grzbietu i ramion, a także mocno pracujesz nad smukłą talią.

Salsa
Gimnastyka odchudzająca i dawka optymizmu w jednym. Salsa jest obecnie najpopularniejszym tańcem latynoamerykańskim. A dlaczego? Ponieważ, oprócz opanowania kilku podstawowych figur, jest sztuką improwizacji, bez trudu może ją więc tańczyć każdy.A naprawdę warto! To taniec całego ciała, rodzaj niezwykłego transu, który sprawia, że zapominasz o całym świecie.

Taki stan pomaga przezwyciężyć problemy, przynosi radość, uczy optymistycznego spojrzenia na życie. Dzięki porywającej salsie stajesz się bardziej spontaniczna i przełamujesz wewnętrzne zahamowania. A jeśli uważasz, że tu i tam masz za dużo tłuszczyku, ten taniec pomoże ci je zgubić. To dlatego, że wkładasz w niego tyle samo wysiłku, co w ćwiczenia na siłowni, bieganie czy aerobik. Salsa, podobnie jak odpowiednia gimnastyka, wysmukla i pięknie rzeźbi sylwetkę.

Walc
Pobudza wyobraźnię, a ciału dodaje lekkości. To najwznioślejszy z tańców. Tańcząc walca, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, przenosisz się w myślach do krainy baśni. Taka romantyczna podróż sprawia, że czujesz się młodsza. Walc to także doskonała lekcja gracji i wdzięku. Sylwetka tancerza jest wyprostowana, a głowa uniesiona - taka postawa dodaje ci pewności siebie, a w oczach innych sprawiasz wrażenie osoby silnej i zdecydowanej. Tańcząc walca, cały czas wirujesz na palcach. Dlatego jest to świetna gimnastyka dla twoich nóg i pośladków.

Rock and roll
Dodaje wigoru i uwalnia od napięć. To taniec niezwykle energetyzujący. Nie każda z nas ma odwagę go zatańczyć, gdyż wymaga doskonałej kondycji fizycznej. Ale kiedy już zaczniesz, nic cię nie powstrzyma. To uczucie przenosisz też poza parkiet. Przybywa ci energii, stajesz się zdecydowana i szybka w działaniu. Łatwiej też znosisz wszelkie niepowodzenia i pokonujesz życiowe przeszkody. Ponieważ rock and roll wymaga ruchu całym ciałem, taniec ten świetnie wzmacnia wszystkie mięśnie, a także pobudza krążenie, dzięki czemu przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.
28.09.09r. -> STUDIA -> ???

Sweet-Girl 

Wysłany: 2007-10-07, 21:09   

Ohhhh ja osobiście kocham tańczyć :) To moje hobby tak samo jak śpiew :)

Magda87 

Wysłany: 2007-10-08, 08:19   

ojej a ja mam dwie lewe nogi do tańca :P

Lotta 

Wysłany: 2007-10-08, 11:25   

mamm napisał/a:
Salsa
Gimnastyka odchudzająca i dawka optymizmu w jednym. Salsa jest obecnie najpopularniejszym tańcem latynoamerykańskim. A dlaczego? Ponieważ, oprócz opanowania kilku podstawowych figur, jest sztuką improwizacji, bez trudu może ją więc tańczyć każdy.A naprawdę warto! To taniec całego ciała, rodzaj niezwykłego transu, który sprawia, że zapominasz o całym świecie.

uwielbiam ten taniec :D

mamm napisał/a:
Rock and roll

kiedys ostro tanczac Rock 'n' rolla wyslizgnelam sie mojemu partnerowi i walnelam z calej sily głową w ściane :p wiec wole ogniste i pełne temperamentu:
mamm napisał/a:
Flamenco

adriana7 

Wysłany: 2007-10-08, 18:07   

Widze, że nic nie ma o zwykłym ruszaniu się :P Ja tez uwielbiam tańczyc, ale nie umiem :) Po prostu się ruszam w rytm muzyki. Jak jestem zła, zakładam słuchawki i tańcze. Złośc troszkę maleje. Uwielbiam za to te moje eventy, gdzie impreza trwa po 10,12 godzin. Człowiek jest mega zmęczony fizycznie, ale psychicznie ładuje bateryjki :D I ta satysfakcja, że calą impreze przetańczyło się" na czysto", bez dopalaczy.
Tak naprawde to marzy mi się porządny kurs salsy oraz... tańca brzucha.

outsiderka 

Wysłany: 2007-10-08, 18:18   

adriana7 napisał/a:
Widze, że nic nie ma o zwykłym ruszaniu się Ja tez uwielbiam tańczyc, ale nie umiem

Ja tak samo jak Ada :) Nie znam jakiś tańców konkretnie, kroków, generalnie nie mam do tego zdolności, ale lubię tańczyć na weselach, jakiś imprezach, ciężko mnie wtedy zgonić z parkietu. Za to nie lubię dyskotek, po prostu muzyka mnie dobija, nie umiem tańczyć do techno.

A pogo się boję, po prostu zbyt duże narażenie życia :D nie mam zamiaru tego powtarzać, coś strasznego, szczególnie dla osoby z 1,60 m.

Odpowiedz do tematu