Twój portal internetowy
    FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  StatystykiStatystyki ProfilProfil  Prywatne wiadomości  ||  Zaloguj  SklepSklep  PortalPortal
 Portal patronują Drogerie KNC 

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak jeść latem?
Autor Wiadomość
outsiderka 

Wysłany: 2007-06-19, 20:28   Jak jeść latem?

Jak dbać o sylwetkę latem? Co robić, żeby schudnąć?

Czy latem obowiązują szczególne zasady w odchudzaniu?
°Bez względu na porę roku są one podobne, a sprowadzają się do ograniczenia kaloryczności posiłków przy jednoczesnym zaspokojeniu zapotrzebowania organizmu na witaminy i składniki mineralne, krórych bogatym źródłem są świeże owoce i warzywa. Odchudzając się, należy zwracać uwagę, aby dieta zawierała jak najmniej tłuszczu i cukrów prostych. Przestrzega się nadmierne spożywanie owoców. Zerwane prosto z drzewa bądź krzaka, wyjątkowo smakują, ale zawierają cukier prosty, którego nadmiar metabolizowany jest w organiźmie do tkanki tłuszczowej. W trosce o smukłość sylwetki należy w diecie uwzględnić więcej warzyw, ograniczając owoce.
Trzeba także zrezygnować z podjadania słodkości, którymi niekiedy usiłujemy zastąpić normalny, wartościowy posiłek.
Słodycze na ogół zawierają nie tylko cukier prosty, ale i tłuszcz. A jeden gram tłuszczu ma aż 9 kcal, czyli najwięcej ze wszystkich składników energetycznych. Gdy pozwolimy sobie zjeść batona i nawet zmiejszymy wartość energetyczną dziennej diety o ilość kalorii, którą on zawiera, musimy pamiętać, że nasza dieta już nie będzie taka, jak być powinna.
Spożywając ziemniaki czy produkty zbożowe, dostarczymy organizmowi wartościowych składników odżywczych, błonnika, skrobii, magnezu, a tych w batonie nie ma. Prawidłowa dieta, także odchudzająca, nie może być asortymentowo ograniczona. Powinny w niej znaleźć się różnorodne produkty, zarówno zbożowe, mleczne, jak również mięso, ryby oraz dużo warzyw i w umiarkowanych ilościach owoce. Jednak wybierajmy te produkty, które zawierają jak najmniej tłuszczu i cukier.

Latem mamy większe pragnienie - co zatem pić?
°Wodę mineralną, naturalną, a nie smakową. Zachęcam też do picia różnych herbat i herbatek. Jeśli mają uzupełniać utraconą podczas upałów ilość płynów w ogranizmie, powinny być to słabe napary i bez cukru. Odradza się natomiast picie wszelkich napojów słodzonych - coli, soków czy nektarów owocowych.

Znacznie łatwiej zadbać o sylwetkę będąc w domu, ale latem wyjeżdżamy na urlopy- jak to robić, na przykład na wczasach, gdy nie mamy wpływu na rodzaj i zawartość podanych posiłków?
°Na ogół są jakieś możliwości wyboru. Chociażby między mięsem smażonym a gotowanym, to ostatecznie mniej tuczy. Gdy jest w nim tłuszcz- odkrójmy go i zostawmy. Także zanadto nie przejadajmy się- owszem, surówkę czy gotowane jarzyny z mięsem (bez sosu) zjedzmy do końca, kartofli, makaronu czy kaszy- ilości umiarkowane. Nie dojadajmy- a to po długim spacerze smażonej rybki, a to frytek czy apetycznie wyglądającego ciasteczka.

Wspomniano o długim spacerze. W czasie urlopu jest więcej okazji do aktywności fizycznej. Jaki jej rodzaj jest szczególnie wskazany dla osób z nadwagą?
°Każdy, długie spacery, jazda na rowerze, pływanie, wiosłowanie, gra w piłkę, gimnastyka. Ważne, aby dużo poruszać się na świeżym powietrzu. Dla osób z nadwagą wskazana jest jednak aktywność umiarkowana, równomiernie rozłożona w czasie, mniejszy wysiłek, który trwa możliwie długo.

A jak radzić sobie z przygotowaniem najmniej tuczących posiłków, wypoczywając pod namiotem?
°Wówczas nieco trudniej pokryć zapotrzeboanie na różnorodne składniki- dieta zwykle jest dość monotonna, bo szkoda nam czasu na przygotowanie pracochłonnych posiłków. Ale bez specjalnego wysiłku można na kuchence turystycznej upitrasić drugie danie- kaszę bądź ryż w torebkach albo makaron, których w nie za dużych ilościach jak najbardziej w diecie odchudzającej jest wskazany, do niego jajko albo kawałek mięsa z domowego weka oraz surówka z warzyw.

Gdy urlop spędzamy za granicą, trudno oprzeć nam się przysmakom miejscowej kuchni. Kuszą, ale niestety także tuczą. Czy powinniśmy rezygnować z tych przyjemności?
°Nie ma potrzeby, zwłaszcza, że nasze urlopowe pobyty zagraniczne trwają na ogół krótko. Jeśli mamy możliwoś spróbowania nowych potraw, nie odmawiajmy sobie- do diety powrócimy po powrocie do domu!

Puhh... ale się zmęczyłam przepisywaniem :lol: Outsiderka

k81_81 

Wysłany: 2007-06-19, 20:35   

No nie powiem ,pouczajace to co napisalas .Dziekuje ... :D

outsiderka 

Wysłany: 2007-06-19, 20:36   

k81_81, aż mnie nadgarstek od pisania teraz boli :lol: Zapomniałam napisać źródła... "Superlinia", bo już mi się nie chce edytować tematu :P

Paulette 

Wysłany: 2007-06-19, 20:36   

pozniej przeczytam...

marinka 

Wysłany: 2007-06-19, 21:05   

outsiderka napisał/a:
Słodycze na ogół zawierają nie tylko cukier prosty, ale i tłuszcz. A jeden gram tłuszczu ma aż 9 kcal, czyli najwięcej ze wszystkich składników energetycznych. Gdy pozwolimy sobie zjeść batona i nawet zmiejszymy wartość energetyczną dziennej diety o ilość kalorii, którą on zawiera, musimy pamiętać, że nasza dieta już nie będzie taka, jak być powinna.

ale są smaczne :D

outsiderka 

Wysłany: 2007-06-19, 21:14   

Dla chcącego nic trudnego :) Ja szczerze mówiąc, jak pomyślę o tym ile batoniki mają kalorii, a ile warzyw mogłabym zjeść o tej samej wartości, to mi się batonika odechciewa :059:

NeynA 

Wysłany: 2007-06-19, 21:17   

marinka, święte słowa
outsiderka, bardzo ciekawy artykuł. Ja muszę zgubć pare kilo przed wrześniem. Chce wszystkich w pierwszy dzień szkoły zaszkować swoim wyglądem :D

marinka 

Wysłany: 2007-06-19, 21:18   

NeynA napisał/a:
Chce wszystkich w pierwszy dzień szkoły zaszkować swoim wyglądem

zawsze można w drugą stronę :D

[ Dodano: 2007-06-19, 21:18 ]
outsiderka napisał/a:
Ja szczerze mówiąc, jak pomyślę o tym ile batoniki mają kalorii, a ile warzyw mogłabym zjeść o tej samej wartości, to mi się batonika odechciewa

mnie nie :P

outsiderka 

Wysłany: 2007-06-19, 21:24   

marinka napisał/a:
mnie nie

Oj, marinka, z takim podejściem jak Twoje to nikt nigdy nie schudnie :P

[ Dodano: 2007-06-19, 21:24 ]
NeynA, ja to mam zamiar 2 kg do sierpnia schudnąć, a co mi tam :lol: Nadwagi nie mam, ale chcę się trochę wysmuklić :)

marinka 

Wysłany: 2007-06-19, 21:27   

outsiderka napisał/a:
Oj, marinka, z takim podejściem jak Twoje to nikt nigdy nie schudnie

widzę patrząc codziennie w lustro :P

anecia 

Wysłany: 2007-06-19, 21:30   

W życiu nie zrezygnuję z przyjemności , dwie paczki dużych czipsów dzisiaj wchłonełam .
Ale np. wodę tylko piję . W upały . Żadnych smakowaych . Zywkła woda .
Cały czas jestem w ruchu :D

outsiderka 

Wysłany: 2007-06-19, 21:31   

Marinka, to jedyne wyjście się zawziąć i schudnąć :P A może po prostu Ty masz taką budowę, nie jesteś gruba, hm?

Ja staram się zdeka zmieniać swoje nawyki żywieniowe...

anecia 

Wysłany: 2007-06-19, 21:35   

outsiderka napisał/a:

Ja staram się zdeka zmieniać swoje nawyki żywieniowe...

Ja jakbym chciała bym nie dała rady , kocham jeść .

outsiderka 

Wysłany: 2007-06-19, 21:35   

Ja też kocham jeść, jak większość :D

Ale lepiej zmieniać nawyki teraz, niż potem podczas menopauzy, jak będę tyć :lol:

marinka 

Wysłany: 2007-06-19, 21:36   

outsiderka napisał/a:
Marinka, to jedyne wyjście się zawziąć i schudnąć A może po prostu Ty masz taką budowę, nie jesteś gruba, hm?

budowa też. mam grube i mocne kości. duży biust (ostatnio tak rośnie, że... :? ). ale żywienie również;)

Kinna 

Wysłany: 2007-06-19, 21:37   

ja tez mam taka budowe beznadziejną :?

outsiderka 

Wysłany: 2007-06-19, 21:37   

marinka napisał/a:
budowa też. mam grube i mocne kości. duży biust (ostatnio tak rośnie, że... )

To też sama widzisz, że nieraz jak ma się budowę taką, to się może wydawać, że jest się grubym...

anecia 

Wysłany: 2007-06-19, 21:38   

marinka napisał/a:
outsiderka napisał/a:
Marinka, to jedyne wyjście się zawziąć i schudnąć A może po prostu Ty masz taką budowę, nie jesteś gruba, hm?

duży biust (ostatnio tak rośnie, że... :? ).

zazdroszczę :028:

Ciekawe czy jakbym przytyła urusły by mi . Ale ja nie umiem przytyć !! :(

marinka 

Wysłany: 2007-06-19, 21:39   

Kinna napisał/a:
ja tez mam taka budowe beznadziejną

taaak? w takim razie Twój aparat kłamie. jesteś szczuplutka!

outsiderka napisał/a:
To też sama widzisz, że nieraz jak ma się budowę taką, to się może wydawać, że jest się grubym...

jak pech to pech :? czemu :(

[ Dodano: 2007-06-19, 21:40 ]
anecia napisał/a:
zazdroszczę

Ciekawe czy jakbym przytyła urusły by mi . Ale ja nie umiem przytyć !!

urosłyby. biust składa się z tkanki tłuszczowej.
nie masz co zazdrościć, komentarze ostatnio dziwne słyszę.

Cleo80 

Wysłany: 2007-06-19, 21:41   

anecia napisał/a:
Ale ja nie umiem przytyć !!

Chętnie oddam Ci parę swoich kilogramów :)
Ja za to mam ostatnio taki apetyt, że z kuchni bym najchętniej nie wychodziła. Staram się zapychać owocami i warzywami, ale słodycze też się zdarzają i do w dużych ilościach :)

Odpowiedz do tematu