Twój portal internetowy
    FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  StatystykiStatystyki ProfilProfil  Prywatne wiadomości  ||  Zaloguj  SklepSklep  PortalPortal
 Portal patronują Drogerie KNC 

Poprzedni temat «» Następny temat
Okulary z antyrefleksem
Autor Wiadomość
Paulette 

Wysłany: 2007-09-02, 19:23   

niedlugo bede kupowac nowe okulary, ale nie wiem czy wziac ten antyrefleks...
to dosc droga inwestycja :? ale moze warto...

karomegi 

Wysłany: 2007-09-03, 11:59   

drogie? za szkla antyrefleskowe placilam 60 pln

Paulette 

Wysłany: 2007-09-03, 12:02   

karomegi napisał/a:
drogie? za szkla antyrefleskowe placilam 60 pln

ale masz 3 warstwowe?
gdzie kupowalas?

[ Dodano: 2007-09-03, 13:04 ]
moja mama drogo placila a ma tylko 1 warstwe tej ochrony..
ale ona dawno kupowala, mozliwe ze stanialo..

Barbitta 

Wysłany: 2007-09-03, 20:40   

To ja miałm w podstawówce taką akcję, żę były w szkole badania i mnie skierowali do okulisty. Poszłam do państwowego i okazało się, że miałam jakąś tam wadę, więc będę nosić okulary. Zabuliłam za nie ok. 150 zł ( z takimi bajernymi oprawkami :) ). Ale one jakoś mi nie leżały. Po pół roku poszłam prywatnie do okulisty za 40 zł, zrobił mi badanie komputerowe i stwierdził, że wcale nie musze nosić pingli, bo wada jest tak śladowa, że wystarczy jak będę jadła dużo jagód (dobre na wzrok). A okularki leżą w szafie...

Reichea 

Wysłany: 2007-09-03, 20:46   

karomegi napisał/a:
za szkla antyrefleskowe

są antyrefleksy i antyrefleksy. Wiem bo się orientowałam i nie uwierze ze szkla za 180 zł i za 60 mają tak samo trwaly i dobry antyrefleks.

NeynA 

Wysłany: 2007-09-04, 07:17   

Cytat:
Zabuliłam za nie ok. 150 zł

To bardzo tanio. Ja za same oprawki płaciłam 130zł! I to jeszcze za zwykłe czarne oprawki bez bajerów :/

karomegi 

Wysłany: 2007-09-04, 10:21   

nie wiem jakie dokladnie ja mam, bo to moje pierwsze okulary. mam je poltora roku i wciaz sa takie same. nic sie ze szkielkami nie zrobilo, widze wciaz dobrze, glowa mnie mniej boli itp.

Cleo80 

Wysłany: 2007-11-17, 16:57   

Kurcze ja muszę sobie sprawić nowe okulary, bo albo te już osłabły albo wzrok mi sie pogorszył. Często mrużę oczy nawet w okularach :? Poczekam tylko aż urodzę , bo ponoć podczas porodu też wzrok może się pogorszyć a potem śmigam do okulisty. Zastanawiałam się nad soczewkami kontaktowymi, ale sama nie wiem.... Już sie tak przyzwyczaiłam do tych okularów :? Przydałyby mi się jakieś nowe oprawki, tylko nie wiem jakie .... :roll:

Reichea 

Wysłany: 2007-11-17, 19:36   

Cleo80, moze pomysl o tych soczewkach.. chyba przy dziecku jest wygodniej i bezpieczeniej niz w okularach... przynajmniej nie musisz sie martwic, ze ci strąci okulary albo zapaćka.. Dużo moich znajomych przeszlo na soczewki i teraz czesto slysze, ze zaluja ze nie zrobili tego duzo wczesniej.

Cleo80 

Wysłany: 2007-11-17, 19:59   

Reichea napisał/a:
Cleo80, moze pomysl o tych soczewkach.. chyba przy dziecku jest wygodniej i bezpieczeniej niz w okularach... przynajmniej nie musisz sie martwic, ze ci strąci okulary albo zapaćka.. Dużo moich znajomych przeszlo na soczewki i teraz czesto slysze, ze zaluja ze nie zrobili tego duzo wczesniej.

Może faktycznie pomyślę o tych soczewkach. Pamiętam, jak Majka była mała to mi co chwila tymi swoimi obślinionymi , klejącymi łapkami chwytała za okulary :?

Poison86 

Wysłany: 2008-02-02, 11:34   

mam pytanie czy normalne badanie wzroku u okulisty jest gorsze niz badanie komputerowe ?? czy lepsze ?? podobno badanie komputerowe wzroku wykrywa wade nawet jak sie jej nie ma minimalna czy to prawda ? bo chce zbadac wzrok i zakupic okularki do komutera

dejanira 

Wysłany: 2008-02-02, 12:47   

Poison86 okulista powinien zbadać Ci wzrok komputerowo, a później normalnie, przez czytanie liter z daleka (każde oko osobno, a później razem) Następnie zakłada Ci takie śmieszne okulary do których wkłada soczewki różnego rodzaju i ponownie czytasz każdym okiem osobno a później razem. Na koniec powinnaś się już w wybranych soczewkach w tych okularach przejść patrząc pod nogi czy podłoga jest normalna, czy nie masz dziwnego wrażenia jakbyś np. szła po kuli :P

bejbe 

Wysłany: 2008-02-02, 12:50   

Najczęściej jest tak,że okulista bada komputerowo i potem jeszcze normalnie i to mu daje najlepszy obraz naszej wady wzroku. Nie spotkałam sie jeszcze,żeby ktoś robił samo badanie komputerowe,a w miarę regularnie takie badania robię. Natomiast jeszcze często w przychodniach u okulisty badają wzrok starymi metodami,nie wiem,czy to jest gorsza metoda,bo mi w sumie,jeżeli chodzi o wynik wychodzi to samo.

Apropo badania komputerowego to,o ile mnie pamięć nie myli,była afera o te komputerowe badania wzroku,że wcale nie są takie dobre.

Poison86 

Wysłany: 2008-02-02, 12:51   

a jesli sie okarze ze mam zerowki i tylko do komutera chce to tez trzeba zwrocic uwge na to czy np podloga jest nomalna czy nie trzeba bo sie w nich nie bedzie chodzic?? :?
<chyba glupiepytanie zadalam> :P

bejbe 

Wysłany: 2008-02-02, 12:56   

Jeżeli to będą zerówki,to nie powinnaś widzieć inaczej. Dopiero od ćwiartek,czyli +/- 0,25 obraz może Ci się zmienić. A zwrócić uwagę,czy Ci się nie kręci w głowie np. jak patrzysz przez szkła trzeba. Jeżeli szkła są dobrze dobrane,to nie powinno być takich akcji,nieważne czy patrzysz w górę,w dół,prosto czy w bok. Jak się nosi szkła nie takie,jak trzeba,to można sobie wzrok popsuć po prostu.

dejanira 

Wysłany: 2008-02-02, 12:56   

Poison86 napisał/a:
a jesli sie okarze ze mam zerowki i tylko do komutera chce to tez trzeba zwrocic uwge na to czy np podloga jest nomalna czy nie trzeba bo sie w nich nie bedzie chodzic?? :?
<chyba glupiepytanie zadalam> :P

Tak, bo krzywizna soczewki okularów może zmieniać perspektywę widzenia. Nie ma znaczenia czy to zerówki czy nie. Mój chłopak kiedyś kupił okularny przeciwsłoneczne i nie mógł ich nosić po ulicy bo ulica pod nogami była krzywa i bolała go głowa.

bejbe 

Wysłany: 2008-02-02, 12:58   

Tez miała kiedyś takie okulary przeciwsłoneczne :/ Nałożyłam je raz i było juz po herbacie,bo sie nie nadawały do noszenia dla mnie.

Poison86 

Wysłany: 2008-02-02, 13:28   

a co do okularow przeciwslonecznych to mialam taką sytuacje ze latem kupila sobie okularki "muchy" no i wyps bo dobrze widze a potem jak szlam to mi sie jakos tak dziwnie asfalt zapadał.... :shock: ale i tak chodzilam w nich dalej jak pijany zajac chociaz wydawalo mi sie ze dziwnie nogi w nich stawiam :P

marinka 

Wysłany: 2008-02-02, 15:07   

Poison86 napisał/a:
mam pytanie czy normalne badanie wzroku u okulisty jest gorsze niz badanie komputerowe ?? czy lepsze ?? podobno badanie komputerowe wzroku wykrywa wade nawet jak sie jej nie ma minimalna czy to prawda ? bo chce zbadac wzrok i zakupic okularki do komutera

przed zakupem okularów zrób sobie oba typy badań. i nie rób tego u optyka, tam często pracują osoby dopiero robiące specjalizację okulistyczną! badanie u optyka potraktuj jako coś darmowego, co nie zaszkodzi. badanie komputerowe wzroku ma pewien margines błędu dlatego jednak lepiej (dla mnie, od razu mówię, że ocena subiektywna :) ) zwrócić większą uwagę na badanie z literkami :)

dejanira napisał/a:
Mój chłopak kiedyś kupił okularny przeciwsłoneczne i nie mógł ich nosić po ulicy bo ulica pod nogami była krzywa i bolała go głowa.

najgorsze, że od długotrwałego noszenia takich okularów może się wzrok pogorszyć- oko się przyzwyczaja.

Reichea 

Wysłany: 2008-02-02, 15:13   

marinka napisał/a:
najgorsze, że od długotrwałego noszenia takich okularów może się wzrok pogorszyć- oko się przyzwyczaja.

dlatego ja już w zeszłym roku poszłam po rozum do głowy i kupiłam porządne okulary przeciwsłoneczne z filtrem za 150 zł. Wolę mieć jedne porządne, po których wiem że nie oślepnę, nic mi się nie odkształca ani nie narażam oczu na promieniowanie UV. A że widać, że są dużo porządniejsze to starczą mi na pewno na dłużej niż jeden sezon.

Odpowiedz do tematu