chciałam robić zwykłe, ale koleś mnie namawia na kryształy, mówił, że spuści z ceny więc chyba zrobię takie. w następnym miesiącu zaszaleję i wrzuce sobie jakieś pastelowe gumki
Ja to dziękowałam za kryształy na górze! Były momenty, że te metalusy na dole pocięły mi warge. U góry miałam jedynki cofnięte, więc wysuwały się bez szkody dla warg.
_________________ I tear through the walls for you... It's you, only you, no other ...
Nie, nie Tylko białe albo przezroczyste.
Teraz ponoć moja orto ma zamówić jakieś niemieckie gumki, białe, które nie odbarwiają się. To by dobre było, tylko ciekawe po ile
_________________ I tear through the walls for you... It's you, only you, no other ...
churlish
Wysłany: 2009-07-18, 04:29
mam pytanie. jeśli na górze ma lekką diastemię a na dole mam sporo do przesuwania to jest taka opca żeby założyć na góre "ruchomy" aparat tzn. ten zakładany tylko na noc a na dole miec stały? może być takie połączenie czy to się będzie gryzło? pytam was zeby w rozmowie z ortodontką nie wyjść na głupka ;D
Ale my Ci na to nie odpowiemy, bo jesteśmy "nosicielkami" aparatów, a nie ortodontakmi Wszystko od wad zalezy, jakie masz, a to tylko lekarz moze Ci odpowiedzieć. Czemu miałabys wyjśc na głupka pytając o to orto?
churlish
Wysłany: 2009-07-18, 17:29
nie wiem, wole o coś takiego zapytać anonimowo w necie aniżeli prosto w oczy rzucic specjalistce być moze jakąś kompletną bzdurę. a co do tego ze jesteście nosicielkami aparatów... ile mniej więcej wizyt potrzeba żeby założyć aparat? i czy zaraz po założeniu da się wszystko jeśc?
ile mniej więcej wizyt potrzeba żeby założyć aparat
to chyba logiczne, ze zalezy od osoby
z tym ruchomym to daj sobie spokoj, prawie nikt chyba tego juz nie uzywa, dluzszy czas leczenia no i efekty nie beda takie same.
churlish
Wysłany: 2009-07-18, 18:16
ale kurde, nie moge się jakoś przekonac do widocznych drutów na moich zębach.. tak, wiem ze są mniej widoczne, przezroczyste czy porcelanowe aparaty ale one są droższe... kurde, na dole jeszcze to jakoś wytrzymam ale z górą bd mieć problem.
jak cie stac, to wez sobie przezroczysty, nie warto zalowac, jesli masz zle sie czuc z metalusem. no a jesli nie no to lipa. przezroczysty ma tez swoje wady, przezroczyste gumki latwo sie przebarwiaja
churlish
Wysłany: 2009-07-18, 18:41
dzieki pogadam z rodzicami pogadam z ortodonta i cos wymysle. ale matala nie zniose! bd kombinowac, dzieki jeszcze raz. a, i jeszcze jedno. ile najkrócej mozna nosic aparat? pół roku?
churlish, zapytaj o to wszystko ortodonty, już pisałam, że my nie jesteśmy lekarzami ! Nikt inny, poza lekarzem, Ci nie powie ile będziesz nosić aparat, ile się najkrócej nosi, bo każdy jest inny, każdy ma swoją wade i swój tok leczenia. I po sobie wiem,że nie nalezy wszystkiego brać do siebie - bo każdy jest inny. Mnie np nie boli prawie nic i nie bolało, zaraz po zmianie drutów, nawet na stalowe jem normalnie. Teraz nawet nie czuje, że cos mam w buzi. A oczytałam się, że ludzie przez tydzien nic nie jedzą po zmianie drutów, łykają tablety przeciwbólowe. Na początkou owszem, zaraz po załozeniu troche bolało, średnio się jadło. Idz do ortodonty na konsultacje, powie Ci jakie zdjęcia rtg masz robic, weźmie wyciski, i później przedstawi tok leczenia.
dzieki pogadam z rodzicami pogadam z ortodonta i cos wymysle. ale matala nie zniose! bd kombinowac, dzieki jeszcze raz. a, i jeszcze jedno. ile najkrócej mozna nosic aparat? pół roku?
chyba nie slyszalam o krotszym leczeniu niz rok. jak ty masz jakas wade i duzo do przesuwania, to chyba nie spodziewalas sie, ze bedziesz mogla go nosic tylko pol roku? aha i jak orto ci powie ile bedzie trwalo leczenie, to miej ta swiadomosc, ze ten czas moze sie zmienic
Tfu tfu, ja to mam szczęscie jednak, bo jakos nie czuje ani góry ani dołu. I zapominam, że go mam Za to daje znac od czasu do czasu płytka, szczególnie po wczorajszej wizycie, dziąsło obolałe, bo ustawiane miałam druty do tej płytki, i co chwile gdzieś uwierało i bolało. Chyba z 10 minut ustawiała. A i tak boli Dobrze, ze tylko na noc to zakładam (a powinnam stale nosić )
a jest możliwość żeby mieć aparat tylko na dolnych zębach? bo nosiłam przez 4 lata na górną szczękę i jest ok,ale dolna niezbyt.
jasne, ze tak
ale nosilas gore bo sama chcialas, czy tak zdecydowal lekarz? mi sie wydaje, ze generalnie to gore i dol powinno sie w tym samym czasie robic, w ogole nie rozumiem czemu niektorzy zakladaja najpierw na 1 szczeke, a pozniej na 2:/ jak dla mnie strata czasu i pieniedzy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum