Plany mi się pozmieniały, co na jeden dzień sprawiło, że chwyciłam doła. Okazało się, że moja wada nie nadaje się do leczenia aparatem ruchomy, a pani ortodontak była tak miła i pomocna, ze od razu umówiła mnie na wizyte i konsultacje u orto, która robi aparate stałe. Bałam się jak cholera, bo troche mnie nastraszyła. No ale byłam wczoraj, pani także bardzo miła i fajna, wszystko mi powiedziała. Niestety będe miała dwa łuki stałe, plus jakaś płytka na podniebienie, a impreza będzie trwała 2 lata. Na następnej wizycie będe juz miała zakładane pierścienie, a na kolejnej druty Troche mi się zmieni buzia, ale przede wszystkim zgryz będe miała prawidłowy. Zagadałam o zamki mini czy ma takowe, okazało się, ze ma tylko takie i dół będe miala metalowy a góre najprawdopodobnbiej zamki z kryształu, przezroczyste. Nie moge sie doczekać a z drugiej strony boje sie bólu, bo u mnie to niestety nie tylko krzywe zęby
_________________ I tear through the walls for you... It's you, only you, no other ...
a ja mam zapytanie dot. tego zdjecia panoramicznego. czy najpierw przed 1 wizytą musze miec skierowanie by zrobić sobie to zdjecie, czy bez tego skierowania moge najpierw pojsc, zrobic to zdjecie i przyjsc z nim od razu na 1 wizytę? Ada ile bedziesz płacić za aparat jeżeli mogę zapytać?
czy najpierw przed 1 wizytą musze miec skierowanie by zrobić sobie to zdjecie, czy bez tego skierowania moge najpierw pojsc, zrobic to zdjecie i przyjsc z nim od razu na 1 wizytę?
zdjecie robi się z reguły prywatnie wiec nie potrzebujesz zadnego skierowania.. lepiej miec od razu na pierwsza wizyte.
Tak jak Rei mówi, najlepiej iśc do razu ze zdjęciem. To jest zwykłe zdjęcie panoramiczne u mnie kosztuje 40 zł . Ja dostałam skierowanie od ortodontki ale juz na jakieś specjalne zdjęcia (cefalometryczne i punktowe). Ja mam jeden ząb matrwy, więc musze miec to punktowe zdjęcie, żeby sprzawdziła, czy jest idealnie wyleczony.
A co do cen, to łuk z mini zamkami metalowymi 1600, a z tymi przezroczystymi 2000. tutaj o zamkach Teraz mam halo na punkcie zdjęć krzywych zębów i ich postępów w leczeniu, więc wchodze na rózne dziwne strony i naprawde efekty są powalające. Teraz jest jeszcze nowa metoda Damona, z całkiem nowymi typami zamków, nie mam pojęcia ile kosztuje, ale to musi byc cos!Tutaj filmik
_________________ I tear through the walls for you... It's you, only you, no other ...
co do cen, to łuk z mini zamkami metalowymi 1600, a z tymi przezroczystymi 2000
na przeciwko mojego bloku jest pryw. gabinet ortod. i tam cenią sobie 1800zł za zwykły metalowy i od 2500-3000 za przezrocze. Kolezanka mi polecila jedna przychodzie - poza Krakowem jakies 5km. Tam metal. kosztuje 1600 przezr. 2100-2300. A o tej metodzie tez nie slyszalam ale musi byc ciekawa
ten system damona to najnowsza metoda prostowania zębów
teraz zakładac mozna aparat ktory szybciej wyprostuje ząbki bez usuwania np 4 zeby powstało miejsce jesli ktos ma bardzo stłoczone zęby moja dentystka poinformowała mnie o Systemie Damona podobno od niedawna sa te aparaty i z tego co mowiła to są swietne i bardziej komfortowe niz zwykłe. Załozyć je można w Lubinie, Głogowie i Wrocławiu... chociaz tez w innych głownych miastach powinny byc...
Ma ktoś z was ten aparacik?
Prezentacja na stronie:
http://www.polorto.com.pl/
Dzięki, już po .... Na razie boli tylko głowa, troche mnie wymęczyła, bo miałam mieć łuki łączone, ale coś się nie udało i na razie mam takie namieszane Probuje jesć kromkę z jajkiem na twardo i tak dziwnie bo to jajko juz mam między drutami
No to Lottuś, jak się to mówi - w kupie raźniej
U mnie dzień drugi - coraz lepiej, nic nie boli, tylko druty mi się wbijają w policzki i musze woskować zamki z tymi drucikami. A zęby z lekka jakby "obite" , chleb cięzko się je.
ja sie tam nie boje tego bólu - nie moge sie juz doczekac babeczka mi powiedziala ze w sumie 5-tki mam juz usuniete wiec tylko wyleczyc ząbki i zakładamy. Mi oszacowala ze rok noszenia spokojnie powinien mi wystarczyc. Oby faktycznie tak było...
A ja byłam dzisiaj u stomatologa na sprawdzeniu i mam kilka zębów do leczenia, ale...
Powiedział, że MUSZĘ mieć aparat!
Więc na razie załatał mi jednego zęba i kazał przemyśleć w najbliższym czasie sprawę o drutach.
Jeśli się zdecyduję i pójdę na pierwszą wizytę do ortodonty i ten zobaczy co jest do usunięcia, to wtedy mój stomatolog zobaczy co jest dalej do wyleczenia (bo po co łatać zęba skoro np. i tak będzie do usunięcia).
Tata powiedział, że najwcześniej na aparat będzie mógł mi dać dopiero w październiku...
Znając życie, to w październiku nie będzie miał, bo znowu coś wypadnie a ja do usr*nej śmierci będę robić sobie nadzieje...
Wolałabym mieć założony aparat w te wakacje...
Może pogadam z dziadkami, żeby mi pożyczyli... Dziadek może i by się zgodził, ale babka będzie kwękać
Jakbym pracowała to bym miała i bym nie musiała się prosić
Rozsyłam CV od stycznia tego roku i guzik
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum