Twój portal internetowy
    FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  StatystykiStatystyki ProfilProfil  Prywatne wiadomości  ||  Zaloguj  SklepSklep  PortalPortal
 Portal patronują Drogerie KNC 

Poprzedni temat «» Następny temat
Aparat na zęby
Autor Wiadomość
majkaa19 

Wysłany: 2009-10-10, 15:30   

Mam takie pytanie,
jeśli przed leczeniem ortodontycznym nie zdecydowałam się na ekstrakcję dwóch czwórek na górze. Jednakże po około 3 miesiącach noszenia stałego aparatu na górze dla uzyskania większych efektów leczenia podjęłam decyzję o ich usunięciu, to czy istnieje taka możliwośc aby wyrwać te dwie czwórki mając stały aparat na zębach?
Czy można zdjąc tylko drut a zostawić tylko zamki na zębach, aby móc wyrwać te zęby?

Z góry dziękuję za odpowiedź

adriana7 

Wysłany: 2009-10-10, 17:58   

A co lekarz powiedział?
Bo z tego co wiem, tylko oni decydują o usuwaniu, lub nie, zębów i dentysta może usunąc zdrowego zęba tylko na podstawie orzeczenia ortodonty. (Orto tak mówiła).

My nie jesteśmy lekarzami !! W tym temacie dzielimy się tylko wiedzą i to malutką, oraz doświadczeniami w noszeniu własnego aparatu. Nikt nie moze Ci odpowiedzieć na takie pytanie poza Twoim orto.

ewka71 

Wysłany: 2009-10-11, 14:37   

no wlasnie nie wiem, czemu niektorzy pytaja o takie rzeczy na forum, wstydza sie lekarza czy co ;) placisz to masz prawo pytac.

adriana7 

Wysłany: 2009-10-11, 16:54   

Mnie tez to zastanawia. Zapytać to ja się mogę np (w tym temacie), czym paszcze płukać, jak mnie druty poobcierają, a nie czy zęba moge wyrwać. To tak, jakbym przed kompem siadła, otworzyła buzie i aaaaaaaaaaaa - mam czerwone gardło? Czy to angina?
Poza płaceniem i wymaganiem, to przeciez lekarz ustalił plan leczenia i do niego z takimi pytaniami.

ewka71 

Wysłany: 2009-10-13, 18:36   

od dzisiaj jestem w pelni zadrutowana :D boli jak cholera ;)

outsiderka 

Wysłany: 2009-10-16, 18:02   

A gdzie można kupić wosk i ile kosztuje? Moja współlokatorka z bursy też jest zadrutowana, wszędzie szuka wosku to nie ma, albo nie wiedzą jaka cena :?

adriana7 

Wysłany: 2009-10-16, 19:27   

Albo lekarz daje (choc mnie taki dała, że się rozwarstwia i odpada, albo rozpływa w ciepłej wodzie), albo mozna kupić w sklepach z art dentystycznymi. Ja płace jakieś 6 zł za pudełeczko, tam jest 6 paseczków. A jak nie ma takiego sklepu w poblizu, to net zostaje :/
Z tego co mi kiedyś facet w tym sklepie mówił, to oni ten wosk sprowadzają, bo w Pl nikt tego nie robi i dlatego taka jest cena. To się może wydawać - co to jest 6 zł, ale jak się widzi to pudełeczko, i jak momentalnie ten wosk znika, to robi sie niefajnie. Szczególnie na początku schodziło mi z 3-4 pudełeczka na tydzien. Teraz na całe szczęscie mam 1 awaryjne.

Ewa i jak dół? Dalej boli?
U mnie juz widoczna poprawa, ale oczywiscie jest i ale :D Dalej w nocy starsznie mocno sciskam szczęki (podobno to ze stresu i nerwów - jedni zaciskają, inni zgrzytają), i warga dolna mi się "zasysa" pod drut, a co za tym idzie drut ją tnie i albo mnie bół budzi, albo rano nie moge nic zjeśc.

ewka71 

Wysłany: 2009-10-16, 22:49   

outsi, może niech pojdzie do jakiegos ortodonty i zapyta czy sprzedaje taie akcesoria (u mojego moge kupic u niego za 6zl)

No wiec dalej mnie boli. Po separatorach zrobily mi sie szczelinki i teraz jak tylko cos zjem i to wejdzie miedzy zeby to zaczyna bolec, a pozniej trudno to doczyscic :/ dlatego Jem glownie jogurty i gorace kubki i ciagle chodze glodna :( No i troche mnie poranil :P

adriana7 

Wysłany: 2009-11-08, 00:53   

Dzisiaj, tzn wczoraj mi spadł pierścien z górnej 6 :? Jakoś go załozyłam, na razie sie trzyma, ale musze uważać, co jem i uważnie myc zęby. Ale stres jest :/ Jak sie będzie trzymał w miare, to może uda mi się poczekać i przykleić go na cemencie dopiero na wizycie, czyli 1.12 . Jak nie, to będe musiała iśc wcześniej, choć srednio mi się to usmiecha, bo pewnie znowu ze mnie kase zedrze :| Efekty są świetne, ale finansowo - jedna wielka porażka :( Jeszcze mnie kumpela wystraszyła, że ponoć 1,5 tyś zdjęcie aparatu, nie wiem skąd ona te ceny bierze. Jeśli to prawda, to do usranej śmierci będe z nim chodzić :|

tuRmaNIA 

Wysłany: 2009-11-08, 11:31   

majkaa19 napisał/a:
Mam takie pytanie,
jeśli przed leczeniem ortodontycznym nie zdecydowałam się na ekstrakcję dwóch czwórek na górze. Jednakże po około 3 miesiącach noszenia stałego aparatu na górze dla uzyskania większych efektów leczenia podjęłam decyzję o ich usunięciu, to czy istnieje taka możliwośc aby wyrwać te dwie czwórki mając stały aparat na zębach?
Czy można zdjąc tylko drut a zostawić tylko zamki na zębach, aby móc wyrwać te zęby?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Jeżeli to decyzja ortodonty, to bez problemu można usunąć zęby w trakcie noszenia aparatu stałego (wymagane jest skierowanie na ekstrakcję od ortodonty). Drutów nie trzeba zdejmować.
W zeszłym roku usuwali mi górne zdrowe czwórki jak już miałam aparat założony.
Byłam zmuszona je usunąć, bo leczenie wady zgryzu aparatem nie miałoby sensu.

Tak czytam i spora część osób miała separatory. Ja czegoś takiego nie miałam. Zamiast tego w czerwcu zostałam zaskoczona na wizycie kontrolnej i Orto zrobiła mi stripping- szlifowanie zębów, czyli robienie przestrzeni, żeby zęby lepiej się ustawiły i żeby domknąć łuki...
Wkurzyłam się wtedy bardzo, bo wyleczyłam dwie górne siódemki a ona mi prawie połowę ich zjechała i to w tych miejscach gdzie były blombowane :evil:
28.09.09r. -> STUDIA -> ???

Odpowiedz do tematu