Mam takie pytanie,
jeśli przed leczeniem ortodontycznym nie zdecydowałam się na ekstrakcję dwóch czwórek na górze. Jednakże po około 3 miesiącach noszenia stałego aparatu na górze dla uzyskania większych efektów leczenia podjęłam decyzję o ich usunięciu, to czy istnieje taka możliwośc aby wyrwać te dwie czwórki mając stały aparat na zębach?
Czy można zdjąc tylko drut a zostawić tylko zamki na zębach, aby móc wyrwać te zęby?
A co lekarz powiedział?
Bo z tego co wiem, tylko oni decydują o usuwaniu, lub nie, zębów i dentysta może usunąc zdrowego zęba tylko na podstawie orzeczenia ortodonty. (Orto tak mówiła).
My nie jesteśmy lekarzami !! W tym temacie dzielimy się tylko wiedzą i to malutką, oraz doświadczeniami w noszeniu własnego aparatu. Nikt nie moze Ci odpowiedzieć na takie pytanie poza Twoim orto.
_________________ I tear through the walls for you... It's you, only you, no other ...
Mnie tez to zastanawia. Zapytać to ja się mogę np (w tym temacie), czym paszcze płukać, jak mnie druty poobcierają, a nie czy zęba moge wyrwać. To tak, jakbym przed kompem siadła, otworzyła buzie i aaaaaaaaaaaa - mam czerwone gardło? Czy to angina?
Poza płaceniem i wymaganiem, to przeciez lekarz ustalił plan leczenia i do niego z takimi pytaniami.
_________________ I tear through the walls for you... It's you, only you, no other ...
Albo lekarz daje (choc mnie taki dała, że się rozwarstwia i odpada, albo rozpływa w ciepłej wodzie), albo mozna kupić w sklepach z art dentystycznymi. Ja płace jakieś 6 zł za pudełeczko, tam jest 6 paseczków. A jak nie ma takiego sklepu w poblizu, to net zostaje
Z tego co mi kiedyś facet w tym sklepie mówił, to oni ten wosk sprowadzają, bo w Pl nikt tego nie robi i dlatego taka jest cena. To się może wydawać - co to jest 6 zł, ale jak się widzi to pudełeczko, i jak momentalnie ten wosk znika, to robi sie niefajnie. Szczególnie na początku schodziło mi z 3-4 pudełeczka na tydzien. Teraz na całe szczęscie mam 1 awaryjne.
Ewa i jak dół? Dalej boli?
U mnie juz widoczna poprawa, ale oczywiscie jest i ale Dalej w nocy starsznie mocno sciskam szczęki (podobno to ze stresu i nerwów - jedni zaciskają, inni zgrzytają), i warga dolna mi się "zasysa" pod drut, a co za tym idzie drut ją tnie i albo mnie bół budzi, albo rano nie moge nic zjeśc.
outsi, może niech pojdzie do jakiegos ortodonty i zapyta czy sprzedaje taie akcesoria (u mojego moge kupic u niego za 6zl)
No wiec dalej mnie boli. Po separatorach zrobily mi sie szczelinki i teraz jak tylko cos zjem i to wejdzie miedzy zeby to zaczyna bolec, a pozniej trudno to doczyscic dlatego Jem glownie jogurty i gorace kubki i ciagle chodze glodna No i troche mnie poranil
Dzisiaj, tzn wczoraj mi spadł pierścien z górnej 6 Jakoś go załozyłam, na razie sie trzyma, ale musze uważać, co jem i uważnie myc zęby. Ale stres jest Jak sie będzie trzymał w miare, to może uda mi się poczekać i przykleić go na cemencie dopiero na wizycie, czyli 1.12 . Jak nie, to będe musiała iśc wcześniej, choć srednio mi się to usmiecha, bo pewnie znowu ze mnie kase zedrze :| Efekty są świetne, ale finansowo - jedna wielka porażka Jeszcze mnie kumpela wystraszyła, że ponoć 1,5 tyś zdjęcie aparatu, nie wiem skąd ona te ceny bierze. Jeśli to prawda, to do usranej śmierci będe z nim chodzić :|
Mam takie pytanie,
jeśli przed leczeniem ortodontycznym nie zdecydowałam się na ekstrakcję dwóch czwórek na górze. Jednakże po około 3 miesiącach noszenia stałego aparatu na górze dla uzyskania większych efektów leczenia podjęłam decyzję o ich usunięciu, to czy istnieje taka możliwośc aby wyrwać te dwie czwórki mając stały aparat na zębach?
Czy można zdjąc tylko drut a zostawić tylko zamki na zębach, aby móc wyrwać te zęby?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Jeżeli to decyzja ortodonty, to bez problemu można usunąć zęby w trakcie noszenia aparatu stałego (wymagane jest skierowanie na ekstrakcję od ortodonty). Drutów nie trzeba zdejmować.
W zeszłym roku usuwali mi górne zdrowe czwórki jak już miałam aparat założony.
Byłam zmuszona je usunąć, bo leczenie wady zgryzu aparatem nie miałoby sensu.
Tak czytam i spora część osób miała separatory. Ja czegoś takiego nie miałam. Zamiast tego w czerwcu zostałam zaskoczona na wizycie kontrolnej i Orto zrobiła mi stripping- szlifowanie zębów, czyli robienie przestrzeni, żeby zęby lepiej się ustawiły i żeby domknąć łuki...
Wkurzyłam się wtedy bardzo, bo wyleczyłam dwie górne siódemki a ona mi prawie połowę ich zjechała i to w tych miejscach gdzie były blombowane
_________________ mamm ma mi ja tuRmaNIA ®
Nastała tera TakTaka era, czyli na koncie mam same zera 28.09.09r. -> STUDIA -> ???
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum