w sumie jestem ciekawa ile wynosi roczny koszt noszenia soczewek ,,comiesięcznych". myślę że np jakbym w wakacje zarobiła ,trochę odłożyła na soczewki i rodzice by może dołożyli,tylko wszystko zalezy od ceny (no i od tego czy mogę nosic soczewki)
okulary to nie koniec świata ale w mojej klasie tylko ja noszę okulary i czuję się czasem jak brzydactwo
okulary to nie koniec świata ale w mojej klasie tylko ja noszę okulary i czuję się czasem jak brzydactwo
chyba nigdy się nie przyzwyczaję do tego typu textów - dobrze dobrane oprawki dodają uroku, a nie zmieniają osobę w brzydactwo czy kujona. na to potrzeba trochę więcej starań.
Ja też. Noszę od tylu lat okulary i nigdy nie było mi dobrze w żadnych oprawkach. Teraz na szczęście noszę tylko do kompa i czytania. Mam wrażenie, że w okularach wyglądam strasznie kujonowato.
_________________ Zaakceptuj siebie, a potem resztę świata.
Ostatnio się odwazyłam i ponownie zalozyłam soczewki, tym razem się nie rozwaliła na oku. Jednodniowe miałam, cieniuteńkie i nieźle było, prawie ich nie czułam, oczy nie wyglądały na zmęczone. Powolutku chyba będe sie przestawiac, bo jednym z planów na ten rok, jest nie nosic okularów Przynajmniej w lecie.
_________________ I tear through the walls for you... It's you, only you, no other ...
Chciałabym dowiedzieć się czy są soczewki, które można nosić przez kilka tygodni? Chcę zacząć nosić ale widzę, że są dość drogie a jednodniowych nie opłaca się kupować.
Czy cena soczewek wzrasta wraz z większą wadą oka? Bo w przypadku okularów często tak jest.
Konieczna jest wizyta u okulisty przed kupnem?
Można uszkodzić oko przy wkładaniu soczewki? Tego boję się najbardziej.
Na co trzeba zwracać przy kupnie? Firma, grubość itp...
są 2tygodniowe, miesięczne
nie wzrtasta, chyba, ze masz np astygmatyzm (ja mam, ale malutki, wiec kupilam zwykle)
powinnas raczej isc do lekarza, ja zaplacilam 5 dych i mialam gratis soczewki (akurat tam para kosztuje 40zł)
btw. wydaje mi sie, ze odp na te pytania juz padly.....
Wizyta jest konieczna,żeby ustalić parametry soczewek. Ja polecam soczewki dwutygodniowe. Niestety im dłuższy czas noszenia, tym one są mniej komfortowe. Na allegro dwutyg. J&J można kupić za 50 parę zł za trzy pary, więc wystarcza na półtora miesiąca + płyn oczywiście, za duży około 25 zł na allegro (wystarcza na ok. 2 miesiące).
Dziękuję za odp. W takim razie trzeba umówić się na wizytę
marinka
Wysłany: 2009-06-25, 16:59
bejbe napisał/a:
za duży około 25 zł na allegro (wystarcza na ok. 2 miesiące).
Bejbe ile go używasz? mnie taki wystarcza na 3 tygodnie gdzieś... max miesiąc. płuczę soczewki po wyjęciu i przed włożeniem do oka, ale to idzie na to mało płynu. do tego przed włożeniem do pojemniczka czyszczenie pojemniczka: napełniam do 1/3 i czyszczę palcem, potem wylewam i nalewam do linii zaznaczonej i wkładam soczewki. wydaje mi się, że nie marnuję specjalnie płynu, a duży mi nie wystarcza na tak długo....
marinka,ja tam nie bawię się w płukanie pojemniczka. Raz na jakiś czas go przepłukuję wrzącą wodą i zostawiam do wyschnięcia,a poza tym nie leje płynu aż do kreski w pojemniczku.
[ Dodano: 2009-06-29, 16:31 ] ewka71, możesz poczuć różnicę. Ja kiedyś kupiłam soczewki 8.4 a noszę 8.7 i niewygodnie się je nosiło.
marinka
Wysłany: 2009-06-30, 21:42
bejbe napisał/a:
Raz na jakiś czas go przepłukuję wrzącą wodą
raz na jaki czas ?:) przepraszam, że tak dopytuję, ale chyba zacznę robić jak Ty
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum