Twój portal internetowy
    FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  StatystykiStatystyki ProfilProfil  Prywatne wiadomości  ||  Zaloguj  SklepSklep  PortalPortal
 Portal patronują Drogerie KNC 

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak wybierałyście soczewki???
Autor Wiadomość
adriana7 

Wysłany: 2008-10-25, 23:19   

Ok, zatem przetestuje te :) Dzięki z gory!!

lea88 

Wysłany: 2008-10-26, 09:39   

Mam pytanie czy te soczewki to jakies podroby albo dziadostwo? bo znalazlam je wlasnie na allegro, a czytalam ze cos mowilyscie, zeby nie brac tych z chinskimi napisami.

marinka 

Wysłany: 2008-10-26, 10:46   

właśnie spojrzałam, i z VE mam z chińskimi napisami...

Cleo80 

Wysłany: 2008-11-13, 17:56   

Kupiłam sobie w końcu te soczewki. Noszę je drugi dzień i jakoś dziwnie się czuję :/ Cały czas czuję te soczewki w oczach (szczególnie ich dolną krawędź) , wkurza mnie to. Z daleka widzę dobrze, z bliska czasami nie najlepiej. Poza tym pieką mnie delikatnie oczy i czasami mam wrażenie jakby ktoś mi dmuchał w oczy :? Mam nadzieję , że to kwestia przyzwyczajenia.

marinka 

Wysłany: 2008-11-13, 18:11   

Cleo a sprawdzasz czy zakładasz je dobrą stroną?

Cleo80 

Wysłany: 2008-11-13, 18:49   

marinka napisał/a:
Cleo a sprawdzasz czy zakładasz je dobrą stroną?

Tak, mam nadzieję , że to dobrze robię :/ Jak krawędź soczewki lekko wygina się do zewnątrz to jest źle , prawda ??? Jak jest równa miseczka to jest ok ?? A jakbym założyła źle , to jak się wtedy widzi ??

marinka 

Wysłany: 2008-11-13, 19:04   

tzn. ja zawsze czytam jakby 'od zewnątrz' na soczewce 123-> tak spr, czy jest ok.
widzi się, ale bardzo przeszkadza.

bejbe 

Wysłany: 2008-11-13, 19:08   

Cleo80, to czuć w oku,jak założyłaś soczewkę na drogą stronę. Jeżeli Cię coś uwiera,to przemyj soczewkę płynem i spróbuj założyć na drugą stronę. Jeżeli to nie pomoże,to może znaczyć,że masz źle dobrane soczewki.

Cleo80 

Wysłany: 2008-11-14, 11:54   

bejbe napisał/a:
Cleo80, to czuć w oku,jak założyłaś soczewkę na drogą stronę. Jeżeli Cię coś uwiera,to przemyj soczewkę płynem i spróbuj założyć na drugą stronę. Jeżeli to nie pomoże,to może znaczyć,że masz źle dobrane soczewki.

Tak też zrobię następnym razem, spróbuję włożyć na odwrót. Chociaż wydaje mi sie , że dobrze je zakładam. Najbardziej dziwi mnie to, że rano zakładam soczewki i w ciągu całego dnia raz widzę dobrze a raz źle :/ Gdybym miała je źle założone chyba cały czas widziałabym źle ??? Poza tym dzieje się dokładnie to samo , co gdy 8 lat temu nosiłam soczewki :/ Myślę, że powinnam nosić inne soczewki niż te standardowe :/ Może mam za duże oczy :roll: Okulistka nie miała sprzętu, żeby dokładnie mi pomierzyć oczy , ale "na oko" stwierdziła , że chyba mam je normalnej wielkości.

bejbe 

Wysłany: 2008-11-14, 12:01   

Cleo80 napisał/a:
Okulistka nie miała sprzętu, żeby dokładnie mi pomierzyć oczy , ale "na oko" stwierdziła , że chyba mam je normalnej wielkości.

Na oko,to ona sobie może ;)

Cleo80 

Wysłany: 2008-11-16, 08:10   

bejbe napisał/a:
Jeżeli Cię coś uwiera,to przemyj soczewkę płynem i spróbuj założyć na drugą stronę.

Spróbowałam , ale na nic się to zdało :( Soczewki najwidoczniej nie są dla mnie :/

Paulette 

Wysłany: 2008-11-16, 11:19   

ej, soczewki chyba nie mozna na druga strone zakladac, mi wypada z oka jak zaloze 'na lewo' ;p

ewka71 

Wysłany: 2008-12-01, 11:32   

czy i jakie soczewki jednodniowe oplaca sie kupic na allegro na sztuki? i czy sa takie ze na pewno nie bede miec zalzawionych oczu za 1. uzyciem :P bo to na studniowki

marinka 

Wysłany: 2008-12-01, 18:56   

ewka71 napisał/a:
i czy sa takie ze na pewno nie bede miec zalzawionych oczu za 1. uzyciem

nie ma nigdy gwarancji ;) lepiej ponosić jedną parę przez dzień, żeby zobaczyć, jak zareagują oczy. poszukaj wśród optyków miejsca, gdzie da się kupić soczewki na sztuki (to niezgodne z prawem i niewiele tak robi, ale ja w Lublinie znalazłam, to Tobie we Wrocławiu na pewno też się uda ;) ).

outsiderka 

Wysłany: 2008-12-02, 18:46   

Ej wiecie co, zauważyłam, że coraz gorzej widzę w dali :lol: A przecież jestem dalekowidzem!
Jednak godziny przed książkami i kompem robią swoje.
Pójdę chyba po nowym roku na badanie wzroku, a tak się śmiałam z siostry, że nie poznaje ludzi na ulicy :?

lea88 

Wysłany: 2008-12-02, 18:52   

outsi- mam nadzieje, ze nie poleci ci ta wada bardziej i ze faktycznie jest to spodowane komputerem itp, ale masz dopiero 15 lat, wtedy ujawniaja sie rozne wady wzroku(mi sie dopiero wtedy ujawnila krotkowzrocznosc) :/

outsiderka 

Wysłany: 2008-12-02, 18:58   

lea88, nawet mnie nie strasz, już za dużo przeszłam (dwie operacje na ze.za, masa rehabilitacji ortooptycznych, itp.). Ja miałam ze.za to u mnie jakby genetycznie jest dalekowzroczność.

ale mnie wkur*ia ta ikonka zez , nie mozna tego jakos zmienic? nawet pisac normalnie nie mozna, bo sie jakis durny stworek wyswietla, ktory z zezem nie ma nic wspolnego :?

lea88 

Wysłany: 2008-12-02, 19:15   

wlasnie cie nie chcialam straszyc, ale tak wyszlo :/ . Dbaj o wzrok najlepiej jako mozesz i zycze zdrowych oczu :*.

PS: jestem ciekawa jak dzialaja te wszystkie suplementy diety pomagajace na oczy, czy to pic na wode, czy faktycznie cos daja?

outsiderka 

Wysłany: 2008-12-02, 19:21   

lea88, dzięki... Mam nadzieje, ze to mi sie nie pogorszy. Ale i tak interweniowac musze, to jest pewne.
Tylko kurcze jak tu rezygnowac z kompa czy ksiazek? :( Z tego pierwszego moglabym czesciowo, ale by bylo ciezko.

Powiem Ci, ze moja siostra brala rozne suplementy, z apteki, polecane przez okuliste i to nic jej nie dalo...

konwalija 

Wysłany: 2008-12-05, 14:03   

mi też leci wada wzroku :( co prawda o 0,25 w ciągu 2 lat, ale i tak. wolałabym żeby stała w miejscu. a z supli brałam jakieś tabletki z wyciągiem z borówki chyba, ale zjadłam tylko opakowanie, więc efektów nie było. myślę, że to trzeba czekać kilka miesięcy, żeby zoabczyc czy coś daje

Odpowiedz do tematu