Nie wiedziałam w którym dziale umieścić ten temat, zdecydowałam się na ten
Czy chodzicie do sauny?? Jakie są jej wady i zalety?? Mam ochote wykupić sobie karnet ale spotkałam się z opiniami które są przeciwne takim seansom.
A oto jaki wpływ ma sauna na nasze ciało:
* Oczyszcza organizm z produktów przemiany materii i toksyn,
* dochodzi do przemieszczania się płynów ustrojowych,
* temperatura skóry wzrasta do 40°C, rozszerzają się naczynia podskórne, natomiast kurczą wewnętrzne.
* przyspieszenie akcji serca, początkowo rośnie ciśnienie krwi, ale pod koniec zabiegu spada,
* wzrasta częstotliwość oddechów, co powoduje wentylację płuc.
Dla zdrowego człowieka wszystkie te zmiany są korzystne, stanowią trening układu krążenia i układu oddechowego. Podczas zabiegu zachodzą też zmiany w układzie hormonalnym. Pobudzony zostaje układ przysadkowo-podmózgowy, zarządzający całym systemem wydzielania wewnętrznego. Sauna ma zbawienny wpływ na układ nerwowy i kondycję psychiczną. Po okresie pobudzenia następuje uspokojenie z sennością włącznie.
Przebywanie w saunie powoduje zwiększone wydzielanie potu, nie oznacza to jednak, że sauna odchudza! Spadek wagi jest chwilowy i szybko go wyrównujemy.
Nie należy korzystać z sauny gdy:
* Schorzenia ostre i przewlekłe z podwyższeniem temperatury ciała,
* nadciśnienie tętnicze powyżej 200/120mmHg,
* choroby układu krążenia ze zmianami spowodowanymi miażdżycą,
* niewydolność krążenia,
* organiczne choroby układu nerwowego, płuc, nerek, wątroby,
* nowotwory złośliwe, grzybica skóry.
W czasie przebywania w saunie nie wolno smarować ciała i twarzy żadnymi kremami!
Rozróżnia się 2 rodzaje sauny:
Sauna sucha (tzw. sauna fińska), to sauna o względnie niskiej wilgotności powietrza (poniżej punktu rosy). Temperatura dochodzi w niej do 85-100°C. Sauna fińska to nieduże pomieszczenie ze schodkowato umieszczonymi ławami drewnianymi.
Sauna parowa (tzw. łaźnia rzymska) to sauna o wilgotności dochodzącej do 100% lecz niższej temperaturze: 40-50°C
Przebywanie w saunie powoduje zwiększone wydzielanie potu, nie oznacza to jednak, że sauna odchudza!
Jak to nie... Sauna fińska odchudza. Oczywiście do tego trzeba więcej niż 1 wizyta. Na początku to faktycznie jest głównie spadek wagi przez pocenie się. Potem jednak dzięki usówaniu zbędnych toksym poprawia się przemiana materii, a tłuszcz jest szybciej spalany. Skóra się wygładza i ładnie napina (ujędrnia).
Byłam wczoraj w odydwóch typach saun i powiem szczeze ze wole ta sucha.
Niby wyzsza temp. i powinno byc ciezej tam usiedziec ale jakos ja tego nie odczuwałam, za to w tej mokrej nie da sie oddychac prawie. Jak dla mnie jest tam za wilgotno ale to tylko moje zdanie
Płaciłam za wejscie na basen i tam byla sauna, jakuzzi, zjezdzalnie, bicze wodna itd juz w cenie. Za godz pobytu 7.80 zł ale jak sie ma podbita legitke to 3.80zł
A wytrzymałam w suchej z 10 min + pozniej ze 4 min
W mokrej gorzej mi poszlo bo weszlam raz na 6-7 min
podobno jest tu wykorzystywana niższa temperatura niż w tradycyjnych saunach , szczegółów nie znam-ktoś mi ją właśnie radził (normalna jest nie dla mnie ze względu na serce i krążenie)
Malinka to Ty tam fajne warunki masz, u mnie w mieście nie ma chyba takiego kąpieliska, czy tam basenu gdzie by takie atrakcje w tak niskiej cenie były!!
_________________ Because heaven sends and heaven takes
Byłam kilka razy w saunie fińskiej, wytrzymałam nawet do 20 minut (choć z tym trzeba uwazac i stopniować czas pobytu) i ogolnie oceniam to doświadczenie na plus. Chyba znowu zacznę chodzic. Najprzyjemniej jest wejść sobie po basenie i odprężyć się... A moja skóra była po tych kilky razach gładsza, delikatniejsza... Polecam!:)
Ja właźni parowej byłam raz, ale zabardzo mi się nie spodobało..
A do sauny fińskiej chodzę średnoi dwa razy w tygodniu, bo mój brat ma : ) A niedługo ja sama będę miała.
Mam juz doświadczenie w tym : P i myślę, że sauna fińska nie odchudza. Choć nam się tak może wydawać, to tylko dlatego, że tracimy sporo potu. Ostatnio siedziałam w saunie ponad 20 min. I było wspaniale : P
nie za bardzo sie odchudzamy:]..wydalamy wode przez co mozemy byc lzejsze nawet do 10 kg dziewczyny potrafily tracic jednak nie na dlugo
tluszcz uwieeelbia cieplo i bardzo dobrze sie w nim rozwija..wiec jesli chodzi o tkanke tluszczowa...sauna jej nie zlikfidujecie chocbyscie tam siedzialy calymi dniami
tkanka tluszczowa nie lubi zimna i wtedy najszybciej sie spala.w cieple sie pieknie wiaze.
studiuje fizykoterapie a sauna nalezy do zabiegow fizykalnych no i tego akurat jestem pewna co napisalam
chcemy oczyscic sie..sauna -SUPER..ale na odchudzanie..za wiele nie pomoze:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum