Wysłany: 2007-01-19, 23:04 Legginsy- co sądzicie na ich temat? ; ] In czy Out ?
Co sądzicie na temach ostatnio bardzo modnych legginsów ? Czzy nosicie, jesli tak to do czego ; d Ostatnio widzialam wiele kombinacji, nie tylko pospolicie do spódniczek ; ]
Mi osobiście całkiem się to podoba ; )
Cytat:
W latach 50. kojarzyły się z egzystencjalistami, w 80. z aerobikiem lub dyskoteką.
W tym sezonie legginsy powracają w nowym, najszykowniejszym wcieleniu.
Lata 50.
Audrey Hepburn zakłada obcisłe czarne spodnie do płaskich butów i golfy "pożyczone" od tancerzy. To echa modnego wówczas egzystencjalizmu. Wkrótce bardzo obcisłe spodnie z podkreśloną talią staną się obowiązkiem młodych kobiet. Modę tamtych czasów świetnie oddaje musical "Grease
1982
Wychodzi pierwsza kaseta z aerobikiem z Jane Fondą, która okaże się bestsellerem wszech czasów. Miliony kobiet na całym świecie naśladują aktorkę: noszą legginsy, obcisłe body, getry, opaskę na głowie. Wraz z modą na jogging strój wychodzi z sal gimnastycznych i opanowuje ulice.
1984
Madonna nagrywa "Like a Virgin". Jej prowokacyjny styl to przede wszystkim legginsy. Koniecznie zestawione ze spódnicą - dżinsową mini albo koronkową mieszanką baletnicy i punka. Prekursorką nowego trendu w Polsce była Kora.
1985
Donna Karan tworzy swą pierwszą kolekcję z myślą o kobietach menedżerkach. Płaszcze oraz kurtki o szerokich ramionach plus czarne legginsy tworzą nowy wizerunek drapieżnych kobiet (patrz Grace Jones w przygodach Jamesa Bonda).
1986
W Londynie powstaje lycra, materiał odtąd niezastąpiony, jeśli chodzi o wszelkie obcisłe fasony.
Lata 90.
Legginsy kupujemy niemal tak chętnie jak dżinsy. Najczęściej jednak traktowane są jako ubranie sportowe.
2006
Wielka kontrofensywa legginsów na jesiennych wybiegach. Sięgają po nie między innymi: Zac Posen, Ralph Lauren, Missoni, Thakoon, MaxMara i Yves Saint Laurent. To dalekie reminiscencje modeli z lat 80. uszyte ze szlachetnych materiałów w barwach szarości, czerni lub złota. Za nowym trendem podążają gwiazdy. Po tym, jak Sienna Miller pokazuje się w legginsach, cały ich zapas znika z londyńskiego Top Shopu.
_________________ ciuuum. <33
Nonkaa [Usunięty]
Wysłany: 2007-01-19, 23:37
nie mój styl ale innym moga sie podobać
Moesha [Usunięty]
Wysłany: 2007-01-19, 23:43
Kurde zeszłej wiosny i lata (?) prawie cała Gdynia w tym chodziła
Czasami Mi się to podobało, czasami nie, ja bym się w to nie ubrała
Legginsy+dłuższa tunika za tyłek+jakiś fajny szerszy pasek= ok. Ewentualnie legginsy pod spodnie z materiału przed kolano takie,może być,ale ja jakoś bym sie w legginsy nie ubrała,chyba że w po domu
ja nosz elegginsy łacze je np. z szortami lub spodniami, ktore maja nogawki do kolan i do tego trampki oczywiescie tez ze spodniczkami ale nie dzinsowymi tylko taikimi czarnymi jakby z siateczki plisowanymi i tez z długimi spodnicami np, do kolan i tez trampki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum