dbam o pazurki, ale ostatnio zaczęły się robić "rowki". nie wiem jak je nazwać. wklęsłe linie mam na dwóch wksazujących i na jednym kciuku. gdzieś czytałam, że to oznak braku witamin. możecie cos poradzić?
Napisz coś więcej o tych rowkach , bo nie wiem o co Ci chodzi
Ja np. kiedyś jak byłam dzieckiem na kciukach miałam takie fałdki poziome, jakby paznokieć pofalowany wręcz, potem mi to zniknęło , i po iluś latach się pojawiło , i znowu zniknęło i na szczęście się nie powtarza .Potem takie coś zauważyłam u jednej z moich nauczycielek ,że też miała takie "fale" na kciukach"
Nie, myslę, że nie rozszerzy.Ale jesli będzie to lakier złej jakości to te rowki będą bardziej widoczne bo lakier nie rozłozy się róznomiernie. Ja to mam np. w przypadku lakieru Sensique Czasem mam problem z lakierem wygładzającym z Golden Rose. Ale jeśli dokładnie pomaluję, to nic nie widać.
_________________ I tear through the walls for you... It's you, only you, no other ...
Właśnie dodałam preparacik do mojego kosmetyku który wyrównuje płytkę paznokcia więc nie będę o nim tu pisać
KasiekW
Wysłany: 2005-05-10, 13:45
a jak robicie manicure ... czy przypadkiem wał paznokciowy nie jest zaczerwieniony i opuchniety po wycięci go cążkami. Nieprawidłowy manicure moze doprowadzic do uszkodzenia macierzy paznokcia.
Jesli macie bruzdy poprzeczne to wskazują one na zaburzenie w rozwoju macierzy i korzenia paznokcia - wystepuja one przy ciezkich chorobach zakaznych, zaruciach ale i przy zle wykonaym manicurze lub przy innych urazach mechanicznych paznokcia.
Jesli organizmowi brakuje witaminy B, na płytce paznokciowej tworzą się bruzdy, natomiast brak wapnia może powodować wysuszenie oraz łamliwość paznokci. Niedobory witaminy C lub kwasu foliowego mogą być jedną z przyczyn zanokcicy, czyli zapalenia wału paznokciowego, znajdującego się u ich nasady. Kiedy ilość tlenu we krwi jest zbyt mała, kolor paznokci zmienia się (np. w astmie). Białe plamki na paznokciach mogą być wywołane brakiem cynku. Działanie chemikaliów może wysuszać płytkę paznokciową, przez co staje się słaba i podatna na złamania.
_________________ żellki i akrylki w wawie
gg 2381045
Mnie się niedawno przydarzyło za mocne wycięcie skórki i teraz rośnie mi taki ładny dołek... W dodatku lakeir sie w nim zbiera i cieżko go później zmywaczem usunąć
Mnie się niedawno przydarzyło za mocne wycięcie skórki i teraz rośnie mi taki ładny dołek... W dodatku lakeir sie w nim zbiera i cieżko go później zmywaczem usunąć
też mam takie dołki od jakichś 2 miesięcy-pozostałośc po sztucznych paznokciach
KasiekW
Wysłany: 2005-05-27, 18:08
sa specjalne podkładowe lakiery, które wyrównują takie dołki, a poza tym nie marwtwcie sie ...... cały paznokiec zrasta w ciagu 4 miesiecy, wiec bedzie dobrze
_________________ żellki i akrylki w wawie
gg 2381045
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum