...::zoŚka::...
Wysłany: 2005-05-24, 21:18 Haiku by Czesław Miłosz
Ciekawa jestem czy zetknęłyście się z tymi utworami...a jeżeli nie akurat autorstwa Miłosza to może czytałyście haiku jakiegoś innego poety??Napisze wam pare moich ulubionych i ciekawa jestem co o nich sądzicie, czy lubicie taki rodzaj poezji?
"Wieczorny powiew
Woda liże
Nogi czapli"
"Kwitnące irysy
U moich stóp -
Sandały sznurowane
Niebiesko"
"Malowany światłem księżyca
Kwitnący krzak - sza!!
W sąsiednim pokoju śpią
prostytutki"
"Późnym wieczorem
Liliput
Podlewa słoneczniki"
"Melon
w rannej rosie
świerzo obłocony"
"Próbując go zapomnieć
sztyletuje
kartofle"
"Sklep rybny
zimne wargi
solonego leszcza"
_________________ ..swoje problemy, swoje idee, swoje złote góry..
Ostatnio miałam styczność z tymi wierszami, ponieważ moja przyjaciółka pisze pracę magisterską na temat polskiego haiku. Przeglądałam ksiażki, z których korzysta i znalazłam kilka wierszy, które po prostu mnie rozbroiły!
"Wołałem: chodź tu
ale uciekł mi znowu
maleńki świetlik"
/Onitsura/
"Mały wróbelku
uciekaj stad, uciekaj
bo konik jedzie"
/Issa/
"Jestem sierotą
jak świętojański żuczek
który nie świeci"
/Issa/
Jeśli jesteście zainteresowanie, to mogę przesłać jeszcze kilka -mam już niezłą kolekcję
Możesz mieć swoje zdanie - oczywiście, ale teraz popatrz sobie na swoją wypowiedż w Twoim wątku o Twoich wierszach, jak odpowiedziałaś Paulette, której nie spodobały się Twoje dzieła... A tutaj nikt Ci czegoś podbnego nie napisał, zapytaliśmy się tylko dlaczego irytujące.
_________________ I tear through the walls for you... It's you, only you, no other ...
Wysłany: 2006-06-22, 17:27
ach zaczyna się robić nieciekawie na tym forum , mam być szczera ? przez niektore osoby no coz mozecie mnie teraz pojechać ale tak uwazam . Ze od pewnego czasu robi sie zle
Ja nie chcę się z wami pod żadnym pozorem kłócić, ale chyba można mieć swoje zdanie? Nie widzę sensu w takiej poezji. Może do niej nie dorosłam. Nie rozumiem jej. Jak dla mnie nie ma sensu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum