Któraś z Was gotuje na parze?? słyszałam, że tak jest najzdrowiej, nie trzeba używać soli i tłuszczu i się zastanawiam czy by nie zacząć... tylko nie wiem co mi jest potrzebne??? taki duży parowar? Z czego Wy korzystacie?
ja uwielbiam!! mój tata robi przepyszne różne dania. Ma taki duży 3 poziomowy parowar - Najczęściej gotuje na nim kalafiorka, brokuły i ziemniaki. Do tego sałatka z pomidorem i ogórkiem i jajko sadzone rewelacja.
Najczęściej gotuje na nim kalafiorka, brokuły i ziemniaki. Do tego sałatka z pomidorem i ogórkiem i jajko sadzone rewelacja.
Zgadzam się kalafiorek pycha Ja lubię ugotować brokuły i do tego sos serowy. Mmm też pycha. Warzywa ugotowane na parze mają zupełnie inny smak niż te ugotowane w wodzie. Są takie pachnące i aromatyczne i ślicznie wyglądają , bo nie tracą koloru. Brokuły są takie zieloniutkie. Ziemniaków w ogóle nie gotuję już w wodzie.
Ja mam garnek ze specjalnymi nakładkami do gotowania na parze. Jest dosyć spory (w sam raz dla naszej żarłocznej rodziny), taki, że spokojnie mogę ugotować kalafiora , ziemniaki , a na dolnej nakładce jeszcze filety z kurczaka lub udka. Najbardziej podoba mi się , to , że wszystko samo się gotuje i nie muszę co chwila biegać i sprawdzać czy mi ziemniaki nie kipią . No i nawet , gdy akurat usypiam Kamila , nie muszę się martwić , że mi się jedzenie rozgotuje ( bo na parze się nie rozgotowuje).
Reichea napisał/a:
bo nie kazde mieso mozna tam gotować.. wiem na pewno, ze mozna kurczaka i rybę, ale "czerwonych" mięs nie.
Eee , ja po porodzie , gdy w ogóle nie jadłam smażonych potraw, gotowałam nawet karkówkę i była ok. Rybę gotowałam raz i nigdy więcej. Mój filet z mintaja był miękki , że się rozwalał a smakował jak surowa ryba , bleeee.
Gdy pierwszy raz gotowałam udka z kurczaka i gdy zobaczyłam potem tą wodę pod spodem, to byłam w szoku ile tłuszczu się z tych udek wytopiło
dzieki!
Cleo80, a jak długo się gotuje w nim mięso?? słyszałam, że ryby warto zawijać w liście, np selera i wtedy są pycha.
jakie macie modele tych parowarów?? i czy jak się w nich gotuje wszystko jednocześnie to nie przebijają smaki??
Ja np. udka gotuję niecałe 1,5 h , filety z kurczaka ok. godziny.
malwina20 napisał/a:
słyszałam, że ryby warto zawijać w liście, np selera i wtedy są pycha.
Nie próbowałam, ale może się skuszę
malwina20 napisał/a:
jakie macie modele tych parowarów??
Ja mam garnek. Jest tańszy, nie zużywa prądu, nie psuje się i jest naprawdę spory. Moja siostra miała parowar Clatronic i co chwila się psuł , więc w końcu go oddała.
malwina20 napisał/a:
i czy jak się w nich gotuje wszystko jednocześnie to nie przebijają smaki??
No właśnie w gotowaniu na parze to jest dużym plusem,że w jednym garnku czy urządzeniu możesz zrobić cały obiad i wszystko zachowa swój smak,nic się nie pomiesza.
No właśnie, mi też się podoba ta idea robienia wszystkiego na raz w jednym urządzeniu ) Rozglądam się po sklepach internetowych i chyba najwięcej opinii ma Tefal Vitamin - czy któraś z Was go używa?? Na razie zamówiłam sobie na allegro książkę "Gotowanie na parze" - podobno jest dużo ciekawostek, np jakie zioła dodawać do wody etc
Oo dość ciekawe A ceny tego Tefal VITAMIN nie są aż takie wysokie
Czyli można tym gotować bez kuchni gazowej??
Kurcze rozwiązanie jak dla kogoś kto niezby lubi gotować Ciekawe czy dużo prądu "ciagnie".
sprawdzalam i tefal kosztuje na agito 244zl, w podobnej cenie jest jeszcze braun, nie wiem nawet czy nie fajniejszy.
strasznego nabralam smaka na to gotowanie
No fajna rzecz parowar-siostra ma i u niej gotowałam to fajnie wyszło (choć troszkę mięsko bez smaku bo zapomniałam na talerzu przyprawić ) Myślałam że mamie kupię na urodzinki, a że chciałam taki lepszy to jednak 300zl trzeba było liczyć no i w końcu przesunęłam zakup na przyszłość..., ale póki co to z mamą sobie radzimy-mamy taką starą wkładkę do garnka na kluski parowe i też wychodzi -jak widać wykorzystałyśmy efektywniej
gabuś, a dlaczego przyprawiacie dopiero na talerzu???
ja co do gotowania miesa w parowarze jestem jak najmniej przekonana. warzywa, ryby, ryz tak. ale kasze, mieso - to chyba jednak tradycyjnie, zeby smak mialy
no właśnie i podobnie z innymi przyprawami mimo wszystko...
malwina20 no tak warzywka to dobre są z parowaru - a mięsko białe też, tylko jak dla mnie właśnie bez smaku ale może kiedyś coś na to wymyślę
Dzieki za wszystkie rady W koncu zamowilam tego tefala na agito, to bedzie moj prezent urodzinowy od rodzicow. Juz sie nie moge doczekac tych chrupiacych brokolow i marchewek hehe
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum