Narkotyczny Afrodyzjak zakazany.
Poppersy biją rekordy popularności wśród bywalców dyskotek. Klubowicze odurzają się tymi afrodyzjakami jak narkotykiem. Ale już niedługo. Dzisiaj wchodzi w życie rozporządzenie ministra gospodarki, dzięki któremu handel poppersami ma zostać zastopowany.
Poppersa bez problemu można kupić w każdym sex shopie. Od ofert sprzedaży roi się też w internecie. Ceny od 30 do 50 złotych za 30-mililitrową buteleczkę z żółtym płynem.
--Sprowadzamy je ze Stanów Zjednoczonych oraz z Wielkiej Brytanii. To jeden z naszych
najpopularniejszych towarów. Tygodniowo sprzedajemy nawet po kilkanaście buteleczek
z afrodyzjakiem - mówi nam sprzedawca w jednym z łódzkich sex shopów.
Dla młodzieży poppers to zwykły narkotyk. Na imprezach coraz częściej można spotkać młodych ludzi, którzy przystawiają sobie buteleczki do nosa i wdychają opary, Efekt? na internetowych forach można znaleźć wpisy tych, którzy spróbowali.
Resort gospodarki przyjrzał się poppersom. Zbadał skład preparatu i uznał, ze główny składnik afrodyzjaków - azotan izobutylu - musi zostać wycofany z rynku. Powód?
--Badania wykazały, ze azotan jest rakotwórczy. Nadano mu drugi stopień rakotwórczy.
Poza tym jest silnie żrący, Rozporządzenie zakazuje rozprowadzania wśród konsumentów
jakichkolwiek preparatów zawierajacych ten azotan - tłumaczy Wiolettea Witczak z
ministerstwa Gospodarki.
Sanepid już zapowiedział wzmożone kontrole sex shopów.
Czy to przyniesie jakieś efekty? Policjanci obawiają się, że rozporządzenie resortu gospodarki sprawi, iż popersy pojawią się na czarnym rynku. Wtedy przestaną być traktowane jako afrodyzjak a zaczną jak zwykłe narkotyki.
Co to jest poppers?
Dawniej głównym składnikiem poppersa był azotan amylu. Kiedy wycofano go z rynku, producenci znaleźli zamiennik - azotan izobutylu. Zażywanie popersa polega na wdychaniu jego oparów. Powoduje podwyższenie tętna, rozszerzenie naczyń krwionośnych i uczucie podniecenia. Skutki uboczne to zawroty i bóle głowy. Środek jest żrący, toksyczny, może spowodować raka,a u osób z chorobami serca lub wątroby nawet śmierć.
_________________________________________________________________________________________
Spotkałyście się z tym kiedyś? Ja już pare razy widziałam jak małolaty trzymają te butelki przy twarzach ....
Pierwsze słysze. Choć w sumie ja na tyłku w domu siedze, a tam takich rzeczy nie spotkam, to nawet na imprezach wyjazdowych nie widziałam nic takiego. Byc może dlatego, że ostatnio ochrona się wzieła ostro do roboty i nawet przeszukali mi chusteczki higieniczne, gumy do zucia, aparat itd.
_________________ I tear through the walls for you... It's you, only you, no other ...
Skutki uboczne to zawroty i bóle głowy. Środek jest żrący, toksyczny, może spowodować raka,a u osób z chorobami serca lub wątroby nawet śmierć
No bardzo "zachęcające". Nie spotkałam się z tym osobiście,ale po przeczytaniu posta Moeshy,stwierdzam,że takie rzeczy nie powinny być legalnie dostępne. No jak ktos jeszcze raz spróbuje czy dwa,to nic sie nie stanie zapewne,ale nie wiadomo,co będzie później.
ooh yeah! dobrze wiedzieć
pierwszy raz usłyszalam o poppersie, jak miałam 15 lat, jednak nie próbowałam. potem jakoś mi się zapomniało. teraz znowu mam ochotę.
_________________ jeśli za długo spoglądasz w otchłań, otchłań wejrzy także w ciebie.
Moesha zeby tylko takie rzeczy. Jak czasami zajrze do mojego starego gim to dziewczyny niektóre tak wygladaja jakby były starsze ode mnie o tym jak sie na dyskoteke odpindalaja nie powiem. i pala juz dzieci w podstawówce to jest dopiero patologia. Az sie boje pomyslec co bedzie z moja córka. Jak bedzie miała 12 lat i nie bede jej chciała puscic na Sunrise'a to mnie nawyzywa i kolegów nasle
ooo tak, w takim przypadku też potępiam, ale z kolei jestem zafascynowana gwiazdami rocka, hipisami czy choćby Wyspiańskim i uważam, ze wszystko jest dla ludzi - odpowiedzialnych ludzi!
_________________ jeśli za długo spoglądasz w otchłań, otchłań wejrzy także w ciebie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum