Dawno mnie nie było, w sensie że dawno się nie odzywałam, ale nadal zaglądam i podglądam co się u was dzieje, co u was słychać:)
Kończę teraz studia magisterskie i chciałabym napisać dyplom o tematyce kosmetycznej, a konkretnie o tym jak dane firmy budują swoją markę.
Chciałabym zrobić studium przypadku i porównać dwie firmy jedną z najwyższej półki, kosmetyki dostępne tylko dla wybranych(czyt. tych co mają za dużo pieniążków) i te z niższej półki dostępne dla wszystkich bo na każdą kieszeń:)
Myślałam o Diorze i Maybelline, albo Bell....ale może wy macie jakieś pomysły?
Nie chodzi tu tylko o ceny produktów, ale też o to jak się reklamują, gdzie najczęściej i w jaki sposób. Czy łatwo je dostać na rynku Polskim i gdzie najczęściej?
Takie rzeczy...
Czekam na wasze pomysły
Ps. Wsku przepraszam jeśli w złym miejscu wkleiłam swój post
_________________ *bez muzyki życie nie miało by sensu*
The Maybellyne Company was created by New York chemist T.L. Williams in 1913.
During 1991, the company adopted its current advertising slogan, "Maybe She's Born With It. Maybe It's Maybelline." tagline. In 1996, the company was acquired by L'Oréal.
a co myslicie zeby dac tu Polska marke jaka jest bell?
chodzi mi przede wszystkim o to jaka marke z jakiej półki opisywać....
Czy z tej wyższej to akurat Dior?
A z niższej Bell, Maybelline, nie wiem jaka jeszcze
a co myslicie zeby dac tu Polska marke jaka jest bell?
Ja bym dała nie jedną polską markę.
Bell, Joko, Delia, Joanna, Ziaja, Bielenda, DaxCosmetics, Soraya, Eris...
Jeszcze zależy czy chodzi Ci tylko o kolorówkę czy też o pielęgnację ciała
chyba wolała bym się skupić na kosmetykach kolorowych...ale masz racje Joko
Zapomniałam o niej:)
a z tej wyższej półki...bo ja znam tylko diora i Lancome:)
Musze uciekac teraz do pracy, później poczytam wasze pomysły...
A specjalnie zwracam się do was bo wiem, że wy to już doświadczone...:P
Lancome to tez Loreal.
Warto dac jakas polska marke, tylko chyba lepiej dac w maire porownywalne cenowo kosmetyki, bo wiadomo, ze Loreal, czy Dior, a juz na pewno Bell maja rozne strategie rynkowe i rozne mozliwosci finasowe.
Z wyokiej polki to jest jeszcze Estee lauder, Shisheido, Helena Rubinshtein, Yves Saint Laurent.
Parsifal
Wysłany: 2008-10-27, 14:22
hmm a wiecie że La Roche Posay też ma coś wspólnego z Lorealem?
co do wyższych półek to może Clinique?
jesli chodzi o polskie to myślę, że Joanna, Ziaja, Eveline i Inglot to świetne pomysły
_________________ "Zawsze jest czas na małe co nieco"
Tak to wygląda, jaby bardziej zależało im na rynkach zachodnich, niz na własnym podwórku. Fakt, ze bardziej dochodowe, ale strone to juz by mogli zrobić, a nie ciągle ta sama z adresem.
_________________ I tear through the walls for you... It's you, only you, no other ...
to co piszecie jest straszliwie ciekawe....nie miałam zielonego pojęcia że L'oreal kreuje tyle marek...to tez fajna sprawa, bo tak naprawdę ma niezły rozrzut cenowy...maybelline jest raczej tania l'oreal bardzo przeciętny cenowo...a kilka z tych marek jest dość drogich...
[ Dodano: 2008-10-27, 23:34 ]
lea88 napisał/a:
Z wyokiej polki to jest jeszcze Estee lauder, Shisheido, Helena Rubinshtein, Yves Saint Laurent.
O kochana...dobrze myślisz...jutro chyba do Sephory wskocze...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum